Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος —ειδικά κόκκινου και επεξεργασμένου — αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και αν ναι, γιατί; . Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης, του νατρίου, των νιτρωδών και ακόμη και του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς δεν ήταν αξιόπιστα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποκείμενοι ένοχοι μπορεί να περιλαμβάνουν εξειδικευμένους μεταβολίτες που δημιουργούνται από τα βακτήρια του εντέρου μας όταν τρώμε κρέας.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Cleveland Clinic Lerner Research Institute ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ASCVD που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος και εντοπίζει υποκείμενες βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτού του κινδύνου. Η μελέτη σχεδόν 4.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ άνω των 65 ετών δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ASCVD -22% υψηλότερο κίνδυνο για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα- και ότι περίπου το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου εξηγείται από αυξημένο επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κρέας. Υψηλότερος κίνδυνος και διασυνδέσεις με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου βρέθηκαν για το κόκκινο κρέας αλλά όχι για τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) την 1η Αυγούστου, είναι η πρώτη που διερευνά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφών ζωικής προέλευσης και του κινδύνου συμβάντων ASCVD και τη διαμεσολάβηση αυτού του κινδύνου από ενώσεις που δημιουργούνται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. καθώς και από τις παραδοσιακές οδούς κινδύνου ASCVD όπως η χοληστερόλη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.