Το υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση η οποία προσφέρει απεικόνιση διαφόρων οργάνων του σώματος. Το υπερηχογράφημα εφαρμόζεται ευρύτατα στη σύγχρονη ιατρική και σε όλες τις ειδικότητες. Ο όρος υπέρηχος υποδηλώνει ήχο υψηλής συχνότητας που δεν είναι ακουστός από το ανθρώπινο αυτί. Οι ακουστοί ήχοι έχουν εύρος από 20Hz μέχρι 18KHz. Για ήχους πάνω από 18KHz χρησιμοποιείται ο όρος υπέρηχοι.

Το υπερηχογράφημα διαφέρει από τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους όπως η αξονική τομογραφία (CT scanning), η μαγνητική τομογραφία (MRI), το σπινθηρογράφημα και γενικώς οι διαγνωστικές εξετάσεις με ισότοπα. Το υπερηχογράφημα είναι αβλαβές για τα όργανα, δεδομένου ότι οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας. Η κεφαλή του υπερήχου (ηχοβολέας), εκπέμπει ήχους και συλλέγει την αντανάκλασή τους από το εσωτερικό του σώματος. Η αντανάκλαση μετατρέπεται ηλεκτρονικά σε εικόνα, που μπορεί να προβληθεί σε οθόνη, αλλά και να εκτυπωθεί. Η εικόνα απεικονίζει τα διάφορα όργανα σε τομές συνήθως επιμήκεις ή εγκάρσιες σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με την τοποθέτηση (κίνηση) του ηχοβολέα από τον εξεταστή.

Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες. Ανάλογα με την περιοχή του σώματος που εξετάζεται, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί ηχοβολείς (κεφαλές υπερήχου).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 10-15 min

ΤΕΧΝΙΚΗ:
Πομποδεκτες υψηλων συχνοτητων (5,7.5,10 MHz)
Εξέταση του αδένα σε: εγκάρσιες τομές επιμήκεις τομές, για κάθε λοβό ανεξάρτητα ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ: 1) Μέγεθος λοβών: ΦΤ: 1,5×1,5×3 cm 2) Παρεγxυματική σύσταση: φυσιολογικά ομοιογενής

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:
Μελετη διαστασεων του αδενα
Μελετη παρεγxυματικης συστασης του αδενα
Μελετη και παρακολουθηση συστασης και διαστασεων οζων
Μελετη χωροκατακτητικης βλαβης τραχηλου αγνωστου αιτιολογιας
Μελετη μετεγχειρητικης εικονας θυρεοειδους
Μελετη ασθενων που εχουν υποβληθει σε ακτινοβολια στην παιδικη ηλικια
Παρακεντηση θυρεοειδικων οζων δια βελονης F.N.A.