Τα αγγούρια έχουν ήπια, δροσιστική γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της αφυδάτωσης και τρώγονται ευχάριστα σε ζεστό καιρό. Λίγοι γνωρίζουν ότι το αγγούρι είναι φρούτο. Το αγγούρι είναι μέλος της οικογένειας Cucurbitaceae. Άλλα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνουν τις κολοκύθες και διάφορα είδη πεπονιού.

Το αγγούρι παρέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλό σε θερμίδες, λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Οι άνθρωποι στην Ινδία καλλιεργούσαν αγγούρια για διατροφικούς και ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα και αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής εδώ και καιρό. Το διατροφικό προφίλ των αγγουριών δείχνει ότι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ενυδάτωση: Τα αγγούρια αποτελούνται κυρίως από νερό και περιέχουν επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης σε ζεστό καιρό, ή μετά από σωματική άσκηση. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, την αποφυγή πετρών στους νεφρούς. Το αγγούρι είναι μια από τις πιο ενυδατικές τροφές.

Υγεία των οστών: Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών. Ένα φλιτζάνι 142 γραμμαρίων (g) ψιλοκομμένου, ωμού αγγουριού με την φλούδα παρέχει 10,2 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Καρκίνος: Ως μέλος της οικογένειας των φυτών Cucurbitaceae, το αγγούρι περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών με πικρή γεύση, γνωστά ως κουκουρβιτακίνη. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό International Journal of Health Services, η κουκουρβιτακίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, σταματώντας την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Ένα φλιτζάνι 133 γραμμαρίων ψιλοκομμένου αγγουριού με την φλούδα του παρέχει επίσης περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρδιαγγειακή υγεία: Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA) σημειώνει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των σχετικών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ένα φλιτζάνι 142 g αγγουριού με την φλούδα παρέχει επίσης 193 mg καλίου και 17 mg μαγνησίου. Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 4.700 mg καλίου κάθε μέρα και 310–410 mg μαγνησίου/ημέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι κουκουρβιτακίνες στο αγγούρι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Διαβήτης: Το αγγούρι μπορεί να παίξει ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη. Περιέχει ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα, ή να εμποδίσουν την υπερβολική άνοδο της γλυκόζης στο αίμα. Μια θεωρία είναι ότι οι κουκουρβιτακίνες στο αγγούρι βοηθούν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης ινσουλίνης και του μεταβολισμού του ηπατικού γλυκογόνου, μιας βασικής ορμόνης στην επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη έδειξε, ότι η φλούδα του αγγουριού βοήθησε στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη σε ποντίκια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την AHA. Τα αγγούρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς προσθήκη υδατανθράκων που μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος.

Φλεγμονή: Το αγγούρι έχει και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Η φλεγμονή είναι μια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση της ανάπτυξης διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως:

καρδιαγγειακή νόσος
διαβήτης
αυτοάνοσες καταστάσεις
κατάθλιψη
καρκίνος

Περιποίηση δέρματος: Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού μπορεί να προσφέρουν οφέλη και στην υγεία του δέρματος. Η εφαρμογή κομμένου αγγουριού απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει να δροσίσει και να καταπραΰνει το δέρμα και να μειώσει τοπικά το πρήξιμο και τον ερεθισμό. Μπορεί να ανακουφίσει τα ηλιακά εγκαύματα.