Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, αναφέρει ότι η δυτικού τύπου διατροφή- πλούσια σε κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, ζάχαρη και κατεργασμένα δημητριακά/ υδατάνθρακες- συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο μέσω του εντερικού μικροβιώματος.

Ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital, εξέτασαν στοιχεία 134.000 συμμετεχόντων σε 2 αμερικανικές έρευνες. Η ομάδα ανέλυσε διατροφικά μοτίβα και DNA από στελέχη Escherichia coli, που βρέθηκαν σε 1.000 όγκους παχέος εντέρου. Ερεύνησε για στελέχη βακτηρίων που έφεραν συνθετάσες των πολυκετιδίων (pks). Αυτές κωδικοποιούν ένα ένζυμο που έχει φανεί πως προκαλεί μεταλλάξεις στα κύτταρα. Γενικά, η ομάδα ανακάλυψε ότι η δυτική διατροφή συνδεόταν με όγκους παχέος εντέρου που περιείχαν υψηλές ποσότητες pks+ E. coli αλλά όχι με όγκους που περιείχαν λίγη ή καθόλου ποσότητα pks+ E. coli.

Ο Shuji Ogino, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι η δυτικού τύπου διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο μέσω της επίδραση στα pks+ E. Coli. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τη δυτικού τύπου διατροφή με συγκεκριμένα παθογόνα βακτήρια στον καρκίνο.

Επόμενη ερώτηση είναι ποια συστατικά αυτής και του τρόπου ζωής που συνδέονται με τον καρκίνο περιέχουν τα παραπάνω είδη βακτηρίων.