Για να χορηγήσουν ινσουλίνη με λιγότερο επεμβατικό τρόπο, ερευνητές του ACS Applied Bio Materials ανέπτυξαν πρωτότυπο επίθεμα που περιέχει ινσουλίνη και κολλά άνετα στο εσωτερικό του μάγουλου. Το τοίχωμα μεμβράνης εντός του στόματος είναι πολύ λεπτό, γεγονός που το καθιστά πιθανό μέρος ώστε να μπορούν εύκολα φάρμακα να μπαίνουν στην κυκλοφορία αίματος.
Η Sabine Szunerits θέλησε να διαπιστώσει αν ένα υλικό που είχε προηγουμένως αναπτύξει με την ομάδα της θα μπορούσε να προσκολληθεί στο εσωτερικό του μάγουλου και να χορηγεί ινσουλίνη. Το υλικό ήταν στρώμα από πολυμερείς ίνες που ενεργοποιείται από τη θερμότητα και απελευθερώνει φάρμακα.
Οι ερευνητές πρώτα μούλιασαν μικρά τετράγωνα ενός στρώματος νανοϊνών, φτιαγμένο από ηλεκτροϊνοποίηση ίνες πολυ(ακρυλικού οξέος), β-κυκλοδεξτρίνης και ανηγμένου οξειδίου του γραφενίου, σε διάλυμα με ινσουλίνη για τρεις ώρες. Στη συνέχεια εφάρμοσαν τα επιθέματα στα τοιχώματα του μάγουλου και σε κερατοειδή χοίρων. Έπειτα θέρμαναν το υλικό με laser για 10 λεπτά, στους 50 °C και το υλικό ενεργοποιήθηκε και απελευθέρωσε ινσουλίνη στα 2 είδη μεμβρανών, αρκετές φορές πιο γρήγορα έναντι της χορήγησης από το δέρμα.
Επιπλέον, οι ερευνητές τοποθέτησαν τα επιθέματα in vivo στο εσωτερικό των μάγουλων 3 χοίρων εξαρτώμενων από την ινσουλίνη. Τα τοιχώματα του μάγουλου δεν είχαν ερεθισμό ή αλλαγές από τη θερμότητα του laser. Μόλις ενεργοποιήθηκε το υλικό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των χοίρων μειώθηκαν. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η ινσουλίνη στο πλάσμα, που δείχνει ότι η προκαταρκτική πλατφόρμα είναι αποτελεσματική στη μεταφορά ινσουλίνης στο αίμα.
Εξι εθελοντές έβαλαν εκδοχή placebo του επιθέματος στο εσωτερικό του μάγουλου και δήλωσαν ότι ένιωθαν άνετα, για διάστημα 2 ωρών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επόμενο βήμα είναι να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές σε μοντέλα ζώων.