Όπως έδειξε, από τους εφήβους και νεαρούς ενήλικους που συμμετείχαν οι τρεις στους τέσσερις με τύπου 2 διαβήτη αλλά μόνο ο ένας στους τρεις με διαβήτη τύπου 1 είχαν τουλάχιστον μία επιπλοκή του διαβήτη.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη διαφορά στην παχυσαρκία, η οποία προκαλεί τον τύπου 2 διαβήτη, αλλά δεν παίζει ρόλο στον τύπου 1 που είναι αυτοάνοσο νόσημα. Το μοναδικό καλό είναι από τη νέα έρευνα είναι ότι οι επιπλοκές βρέθηκαν “σε πρώιμο ή και υποκλινικό στάδιο”, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Dana Dabelea, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Παιδιατρικής στο Colorado School of Public Health, στην Aurora.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, συμμετείχαν πάνω από 1.700 νέοι με τύπου 1 διαβήτη και σχεδόν 300 με τύπου 2. Όλοι είχαν διαβήτη επί περίπου οκτώ χρόνια, τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους ήταν παραπλήσια, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 18 έτη για τα άτομα με τύπου 1 διαβήτη και τα 22 για τους συμμετέχοντες με τύπου 2 διαβήτη. Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις πιθανής νεφρικής νόσου στο σχεδόν 20% των νέων με τύπου 2 διαβήτη, αλλά μόνο στο 6% όσων είχαν τύπου 1.
Επιπρόσθετα, εντόπισαν πρώιμες ενδείξεις οφθαλμοπάθειας στο 9% των νέων με τύπου 2 διαβήτη και στο 6% των νέων με τύπου 1, ενώ αρτηριακή δυσκαμψία παρατηρήθηκε στο 47% των συμμετεχόντων με τύπου 2 διαβήτη αλλά σε λιγότερο από το 12% όσων είχαν τύπου 1 διαβήτη. Τέλος, το 22% των νέων με διαβήτη τύπου 2 και το 10% των νέων με διαβήτη τύπου 1 είχαν ενδείξεις υπέρτασης.