Οι γλυκοπατάτες είναι φυσικά γλυκές ρίζες της οικογένειας Convolvulaceae, η οποία απαντάται παγκοσμίως σε όλα τα κλίματα. Οι βρώσιμες ρίζες ανήκουν στο γένος Ipomoea, το οποίο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Η γλυκοπατάτα δεν σχετίζεται με την κοινή πατάτα, που ανήκει στην οικογένεια των Nightshades. Η βρώσιμη ρίζα της γλυκοπατάτας είναι μη τοξική και υπό κατάλληλες συνθήκες “πολυμερισμού” μετατρέπει μέρος των αμύλων της σε σάκχαρα. Αυτό είναι που της δίνει τη γλυκιά της, σαν κάστανο, γεύση.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε:

Βιταμίνες Β
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Σίδηρο
Μαγνήσιο
Φώσφορο
Κάλιο
Θειαμίνη
Ψευδάργυρο
Φυσικές ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή, δίνουν στις γλυκοπατάτες το πλούσιο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προστατεύουν τα κύτταρα σας από την καθημερινή βλάβη των ελευθέρων ριζών.

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν τον χαρακτηρισμό “υπερτροφή”, λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στα εξής:

Καρκίνος: Τα καροτενοειδή στις γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε μια άλλη φυσική ένωση, που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Διαβήτης: Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα.
Καρδιακή νόσος: Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να μειώσουν την “κακή” (LDL) χοληστερόλη. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.
Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Οι μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α, που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε αυτή την ασθένεια των ματιών, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Παχυσαρκία: Η μωβ γλυκοπατάτα συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.