Σε έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι στους ανθρώπους με γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, οι άστατες συνήθειες ύπνου συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.
“Ανακαλύψαμε πως όσοι κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο, κοιμούνται το μεσημέρι και εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες έχουν σημαντικές αρνητικές εκβάσεις στο σωματικό βάρος τους, όταν φέρουν υψηλό γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Jason Gill, από το Institute of Cardiovascular and Medical Sciences του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Η έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος επί λιγότερες από 7 ώρες ή περισσότερες από 9 ώρες κάθε βράδυ αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα παχυσαρκίας, με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν πάνω από 9 ώρες να ζυγίζουν κατά μέσο όρο 4,5 κιλά περισσότερα συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν από 7-9 ώρες. Όσοι κοιμόντουσαν κάτω από 7 ώρες, ζύγιζαν κατά μέσο όρο 2 κιλά περισσότερα.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος του άστατου ύπνου με το σωματικό βάρος, οι ερευνητές λένε ότι η συσχέτιση που παρατήρησαν ήταν ανεξάρτητη από την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφής, την κατάσταση της υγείας και το οικονομικό επίπεδο.
Ωστόσο “η επίπτωση των φτωχών συνηθειών ύπνου σε άτομα που δεν είχαν γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία ήταν σχεδόν ασήμαντη, γεγονός που σημαίνει ότι τα γονίδια “συνεργάζονται” με τις επιδράσεις του φτωχού ύπνου για να οδηγήσουν στην αύξηση του σωματικού βάρους”, πρόσθεσε ο Gill.