Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση άνω του ενός ποτού την ημέρα στους ανθρώπους με διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα είχαν άνω του 60% περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση. Επίσης έτειναν να έχουν πιο σοβαρή υπέρταση όταν κατανάλωναν αυτή την ποσότητα. Η νέα έρευνα εστίασε σε προηγούμενη που έγινε σε περισσότερους από 10.000 ενηλίκους με διαβήτη τύπου 2 από 77 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 63 έτη και τα δυο τρίτα ήταν άντρες. Οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη τύπου 2 για 10 χρόνια πριν την έναρξη. Επίσης είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίστηκε σε 3 κατηγορίες: ελαφρά (1-7 ποτά την εβδομάδα), μέτρια (8-14) και μεγάλη (τουλάχιστον 15). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εκτός του ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υπέρταση, ακόμα και μέτρια κατανάλωση συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισής της σε ασθενείς με διαβήτη. Η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς και δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.