Η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ταχεία επιδείνωση ενός προϋπάρχοντος διαβήτη μπορεί να συνιστά πρώιμη ένδειξη για κρυφό καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία, με επικεφαλής την ‘Αλις Κέχλιν του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης στη Λιόν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στο Άμστερνταμ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 825.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και για 2.757 άτομα που ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος.
Διαπιστώθηκε ότι τα μισά περιστατικά (50%) του συγκεκριμένου καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση διαβήτη. Όταν πια είχε περάσει ένα έτος από τη διάγνωση του διαβήτη, ο αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε δραστικά.
Οι διαβητικοί που εμφάνισαν απότομη επιδείνωση και έπρεπε να κάνουν πιο επιθετική αντιδιαβητική θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.
Οι ερευνητές επισήμαναν, ότι η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Από τη μία, οι θεραπείες με ορισμένα φάρμακα (ινκρετίνες) που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Από την άλλη, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ινκρετίνες συχνά χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη, ο οποίος έχει προκληθεί από -μη διαγνωσμένο ακόμη- καρκίνο του παγκρέατος. Όταν τελικά τα συμπτώματα γίνουν σαφή και ο κρυφός καρκίνος διαγνωσθεί, φαίνεται σαν να φταίνε τα φάρμακα (ινκρετίνες) που πυροδότησαν τον καρκίνο, ενώ στην πραγματικότητα ο καρκίνος προϋπήρχε και ήταν αυτός που προκάλεσε την επιδείνωση του διαβήτη.
«Οι γιατροί και οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι η εμφάνιση διαβήτη ή η ραγδαία επιδείνωσή του μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι για κρυφό παγκρεατικό καρκίνο και θα πρέπει να γίνει η σχετική διερεύνηση», ανέφεραν οι ερευνητές.
Όμως, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μη επεμβατική μέθοδος που να ανιχνεύει τον ασυμπτωματικό καρκίνο του παγκρέατος. Η ελπίδα των ερευνητών είναι ότι θα μπορούσαν να συνδυασθούν στο μέλλον οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για διαβήτη με νέους βιοδείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.