Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που ακολουθούν υγιεινή διατροφή με βάση τις φυτικές τροφές, φαίνεται πως έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Αφού παρακολούθησαν 65.000 γυναίκες για δυο δεκαετίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή κυρίως από φυτικές πηγές, είχαν μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό κατά 14%. Ο κίνδυνος υποχώρησε μόνο στις γυναίκες που η διατροφή τους περιλάμβανε σημαντική ποσότητα ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και τσαγιού ή καφέ– παρόλο που περιστασιακά έτρωγαν κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Δεν φάνηκε προστατευτική επίδραση σε αυτές που η διατροφή τους με βάση φυτικές τροφές ήταν σχετικά ανθυγιεινή λόγω της κατανάλωσης σακχαρούχων χυμών, επεξεργασμένων σιτηρών, πατατών, σακχαρούχων ροφημάτων και/ή επιδορπίων. Αυτές είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 20%. Η Sanam Shah του Paris-Saclay University δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και η μείωση λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου στο μαστό. Ωστόσο δεν είναι όλες οι φυτικές τροφές το ίδιο υγιεινές, δήλωσε.

Οι ερευνητές δεν εστίασαν σε γυναίκες που δεν έτρωγαν καθόλου κρέας. Καμία δεν ήταν χορτοφάγος ή vegan. Επέλεξαν γυναίκες που περιλάμβαναν στη διατροφή τους κάποιες ποσότητες κόκκινου κρέατος και πουλερικών αλλά που κυρίως ακολουθούσαν φυτική διατροφή. Εξέτασαν αν πιο υγιεινές φυτικές τροφές είχαν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία τα 53 έτη και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια το 1993 και το 2005. Χωρίστηκαν σε ομάδες που είτε ακολουθούσαν διατροφή κυρίως με κρέας είτε κυρίως από φυτικές πηγές. Σε 21 χρόνια κατά μέσον όρο, 4.000 από αυτές εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό. Όσες έτειναν να τρώνε τις πιο υγιεινές φυτικές τροφές είχαν χαμηλότερο κίνδυνο και όσες έτρωγαν τις λιγότερο υγιεινές τροφές με βάση φυτικές πηγές, είχαν ανεβασμένο κίνδυνο.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Society for Nutrition και θεωρούνται προκαταρκτικά.