Μεγάλο ποσοστό των γυναικών επιθυμεί να φάει τα πάντα λίγο πριν αδιαθετήσει και αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα.

Ένα παράδειγμα είναι ότι κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης – που διαρκεί από την 15η έως την 28η ημέρα περίπου του εμμηνορυσιακού κύκλου – oι ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού αυξάνονται και έτσι πεινάμε περισσότερο. Επίσης, τη συγκεκριμένη περίοδο ποθούμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος. Οι ερευνητές έχουν κάνει αρκετές μελέτες για να βρουν την κατάλληλη διατροφή που θα ακολουθούμε όταν περιμένουμε περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, ώστε να χάνουμε κιλά.
Μια πολλά υποσχόμενη έρευνα έδειξε ότι ακολουθώντας την παρακάτω διατροφή ανάλογα με τις φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου, θα χάσουμε βάρος.
Ωοθυλακική φάση, κατά την οποία το ωάριο ωριμάζει στις ωοθήκες. Εκείνη την περίοδο η ενέργεια σας συνήθως είναι σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να δίνετε έμφαση σε ασκήσεις όπως γιόγκα, περπάτημα και στρέτσινγκ. Όσον αφορά τη διατροφή σας προσπαθήστε να προσαρμόζετε τις διατροφικές σας συνήθειες με βάση τις ενεργειακές σας ανάγκες. Σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύετε να πάρετε κιλά, γιατί συνήθως χορταίνετε με μικρότερες μερίδες και με λιγότερα σνακ.
Φάση της ωορρηξίας, κατά την οποία το ωάριο απελευθερώνεται. Η ενέργεια σας αρχίζει να αυξάνεται και μαζί της πρέπει να αυξήσετε την ένταση και τη συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα είναι η περίοδος κατά την οποία πρέπει να εντάξετε την αερόβια άσκηση τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμα σας. Όμως εκτός από την ενέργεια, σε αυτή τη φάση αυξάνεται και η πείνα σας, γι αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές στις τροφές που καταναλώνετε. Για και να μην πάρετε κιλά, προσθέστε λίγη περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματα σας και ελαττώστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων.
Ωχρινική φάση. Η ωχρινική ή εκκριτική φάση διαρκεί από την 15η έως την 28η ημέρα περίπου του εμμηνορυσιακού κύκλου. Τα επίπεδα ορμονών φθίνουν, προκαλώντας εκφύλιση του ιστού της μήτρας με επακόλουθο την έμμηνο ρύση. Εκείνη την περίοδο έχετε περισσότερη ενέργεια, αλλά και πιο έντονη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες. Προσπαθήστε να μην σταματήσετε την προπόνηση και να βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αν θέλετε οπωσδήποτε να τσιμπολογήσετε κάτι, προτιμήστε οι επιπλέον θερμίδες να προέρχονται από υγιή λίπη, όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, από άπαχες πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών του κύκλου σας, μπορεί να ικανοποιήσει τους πόθους σας για γλυκό χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό σας.