Η υπνική άπνοια είναι 4,5 φορές πιο συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από ότι στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό ίσως να οφείλεται στη μείωση των ορμονών οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά πόνου στις αρθρώσεις, ο οποίος επίσης σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της σοβαρότητας των εξάψεων και του κινδύνου υπνικής άπνοιας σε μεσήλικες γυναίκες, αλλά η σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και άλλων κοινών συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης ήταν ασαφής. Η νέα μελέτη εντόπισε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και του πόνου στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ιστοί των αρθρώσεων έχουν υποδοχείς οιστρογόνων και τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην υγεία ιστών όπως ο χόνδρος, οι σύνδεσμοι και οι μύες, ανέφεραν οι ερευνητές σε σχετική ανακοίνωση του NAMS.
Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την επαλήθευση των ευρημάτων τους, αλλά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη περεταίτω έρευνας για τη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σε γυναίκες με έντονο πόνο των αρθρώσεων και κόπωση που θα συμβάλει στον εντοπισμό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με υπνική άπνοια, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου στο “Menopause”. Σημειώνουμε ότι η πρόληψη και η θεραπεία της υπνικής άπνοιας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μέγαλης κρισιμότητας, επειδή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη και μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή νόσο, την κύρια δηλαδή αιτία θανάτου παγκοσμίως.