Το Πέπερι το μέλαν (Piper nigrum), είναι το γνωστό μας μαύρο πιπέρι ή μαυροπίπερο.
Πρόκειται για ανθοφόρο αναρριχώμενο φυτό (το πιπερόδενδρο ή πιπερόδεντρο) της τάξης των πεπερωδών και της οικογένειας των Πιπεριδών (Piperaceae). Οι καρποί του αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και καρύκευμα σε πλήθος πιάτων.
Το μαύρο πιπέρι έχει διαπιστωμένη ισχυρή αποτοξινωτική και διουρητική δράση. Συμβάλλει στη διαδικασία της εφίδρωσης, που αποτελεί ακόμα έναν τρόπο αποβολής των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό. Έτσι, ενισχύει το μεταβολισμό και επιταχύνει τη διαδικασία αδυνατίσματος.
Βοηθάει να απαλλαγείτε από τον βήχα, όταν συνδυάζεται με μέλι στο ζεστό τσάι. Καθαρίζει το σώμα από τα βακτήρια, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και δρα ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις. Η κατανάλωσή του αυξάνει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.
Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας, προσφέροντας αντιγηραντική προστασία και προφύλαξη από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ένα από τα πολλά οφέλη του μαύρου πιπεριού είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει κατά του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης. Η πιπερίνη που περιέχει, έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σου σύστημα και να βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του.
Πέρα από τη μαγειρική, μπορεί να καταναλωθεί και σε αφεψήματα, ενώ το συναντάμε ως συστατικό σε αρκετά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.