Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι από τα πιο υγιεινά (και πιο νόστιμα) μπαχαρικά στον πλανήτη. Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae και είναι στενά συνδεδεμένο με τον κουρκουμά, το κάρδαμο και το γαλαγκάλη. Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή ως λάδι ή χυμό. Είναι ένα πολύ κοινό συστατικό στις συνταγές. Μερικές φορές προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και καλλυντικά.

  • Μπορεί να μειώσει τον πόνο. Το τζίντζερ περιέχει ουσίες γνωστές ως τζιντζερόλες που εξαλείφουν τη φλεγμονή και απενεργοποιούν τις ενώσεις που προκαλούν πόνο στο σώμα. Αλλά αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος χρόνιου πόνου, μιλήστε με το γιατρό σας για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο θεραπείας, καθώς μπορεί να είναι κάτι που ένα φυτό δεν μπορεί να διορθώσει.
  • Εάν οι δυνατοί χειμωνιάτικοι άνεμοι κάνουν πολλά στο δέρμα σας, ξεκινήστε να θεραπεύετε από μέσα προς τα έξω με τζίντζερ. Οι αντιφλεγμονώδεις του τζίντζερ βοηθούν στην καταπράυνση του κόκκινου, ερεθισμένου δέρματος.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο. Ενώ κανένα συστατικό δεν έχει τη δύναμη να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες, το τζίντζερ έχει μια πολύ κακή γροθιά. Το τζίντζερ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.
  • Μπορεί να σας βοηθήσει να φαίνεστε νεότεροι. Πιθανότατα βλέπετε το “αντιοξειδωτικό” στις αγαπημένες σας ακριβές κρέμες προσώπου — αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα για καλό λόγο. Υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που επιταχύνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου και βλάπτουν το δέρμα. Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της παραγωγής κολλαγόνου του δέρματός σας, το οποίο προάγει την ελαστικότητα και την απαλότητα του δέρματος.
  • Μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε πιο γρήγορα ένα γεύμα. Ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει το στομάχι σας να αδειάσει γρηγορότερα, ώστε το φαγητό να μην κάθεται εκεί μόνο μετά από ένα απολαυστικό γεύμα. Επιπλέον, θα βοηθήσει να ηρεμήσει το στομάχι σας και να αποτρέψει το φούσκωμα και τα αέρια.
  • Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μια μικρή πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι οι ομάδες ελέγχου που κατανάλωναν τρία γραμμάρια τζίντζερ τρεις φορές την ημέρα παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.