Νέα Υόρκη. Μια νέα πιθανή απάντηση στο γιατί πολλοί άνθρωποι ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχουν χάσει μετά από δίαιτα δίνουν ισραηλινοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος σε βακτήρια του εντέρου.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Nature, ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, κάνοντας πειράματα με ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου κρατούν στη «μνήμη» τους την παχυσαρκία με αποτέλεσμα να συντελούν στην επαναπρόσληψη των απολεσθέντων κιλών. Τα πειράματα έδειξαν ότι η παχυσαρκία δημιουργεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, στο μικροβίωμα που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» είναι που κάνει το σωματικό βάρος να επανέρχεται μετά την αρχική απώλειά του.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τα πειραματικά αποτελέσματα και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες της παχυσαρκίας, οι οποίες θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, π.χ. μέσω χορήγησης προβιοτικών ή αντιβιοτικών. «Η νέα έρευνα μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους μέσω δίαιτας» σημειώνει ο Δρ Ελινάβ και προσθέτει ότι προς το παρόν, παραμένει άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός (πιθανώς στον μεταβολισμό) με τον οποίο τα μικρόβια «θυμούνται» την παχυσαρκία και συμβάλλουν στην επανάκτηση του βάρους.
Μένει πάντως να αποδειχθεί ότι όντως ισχύει στους ανθρώπους ό,τι και στα τρωκτικά και επιπλέον πρέπει να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό επηρεάζουν τα βακτήρια την επιτυχία ή αποτυχία μιας δίαιτας. Το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά σε μόνιμη βάση αγγίζει το 80%. «Είναι πιθανό τα βακτήρια του εντέρου να παίζουν μικρό μόνο ρόλο σε αυτό. Τελικά, η κύρια αιτία που οι άνθρωποι ξαναβάζουν κιλά, μπορεί να είναι απλώς επειδή ‘σπάνε’ τη δίαιτά τους» προσθέτει ο Δρ Ελινάβ. Όμως, οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετούν την πιθανή επίπτωση του εντερικού μικροβίωματος στο σωματικό βάρος των ανθρώπων.