Ερευνητές του University of Otago, ανακάλυψαν νέα λειτουργία της ορμόνης προλακτίνη-περιορίζει την επένδυση μιας νέας μητέρας σε επιθετική συμπεριφορά και την κάνει να εστιάζει στην αλληλεπίδραση με το μωρό.

Η Dr. Rosemary Brown, δήλωσε ότι μια συμπεριφορική αλλαγή σε όλα τα θηλαστικά, είναι μια αύξηση στις προστατευτικές συμπεριφορές της μητέρας ώστε να προφυλάξει το μωρό της από κίνδυνο ή απειλή. Δήλωσε ότι οι μητέρες είναι προετοιμασμένες να πάρουν σημαντικό ρίσκο για να προστατεύουν τα παιδιά τους. Ωστόσο δεν ήταν γνωστό πώς ρυθμίζεται αυτή η συμπεριφορά. Ερευνητές των εργαστηρίων των Dr. Brown και Dave Grattan θέλησαν να κατανοήσουν πώς οι ορμόνες αλλάζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Ερευνητές προηγουμένως είχαν παρατηρήσει ότι η προλακτίνη θα μπορούσε να δρα σε κύτταρα περιοχής του εγκεφάλου (κοιλιακός υποθαλαμικός πυρήνας) που είναι γνωστό πως ρυθμίζει επιθετική συμπεριφορά σε άντρες και γυναίκες, δήλωσε η Dr. Brown. Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε το ρόλο της ορμόνης στον περιορισμό της επιθετικής συμπεριφοράς, ώστε οι μητέρες να μην αποσπώνται πολύ από ό,τι συμβαίνει γύρω τους και να μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο στη φροντίδα του μωρού τους.

Η προλακτίνη περιορίζει την επένδυση σε μη αναγκαία προστατευτική συμπεριφορά και προάγει επένδυση στην αλληλεπίδραση με τα μωρά. Ακόμα μπορεί να προστατεύει η μητέρα τα μωρά, αλλά το κάνει με πολύ πιο ελεγχόμενο και εστιασμένο τρόπο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο ζώου και εργαλεία νευροεπιστήμης για να μπλοκάρουν την προλακτίνη από το να δράσει στα κύτταρα στόχο της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

Ανακάλυψαν ότι τα ενεργά κύτταρα κατά την προστατευτική συμπεριφορά μπορούσαν να ανταποκρίνονται στην προλακτίνη και ότι η ορμόνη δρα δυναμικά σε αυτά τα κύτταρα για να περιορίσει την ποσότητα επιθετικών και προστατευτικών συμπεριφορών της μητέρας.