Ερευνητές άρχισαν να κατανοούν καλύτερα τη σχέση μεταξύ επιπέδων οιστρογόνων και ημικρανίας στις γυναίκες.
Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι στις γυναίκες που έχουν αυτούς τους έντονους πονοκεφάλους τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται πιο γρήγορα τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση σε σχέση με γυναίκες που δεν πάσχουν από πονοκεφάλους.

Η Dr. Jelena Pavlovic, του Albert Einstein College of Medicine/ Montefiore Medical Center, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια διαδικασία μπορεί να συνδέει την έλλειψη οιστρογόνων με την ημικρανία της έμμηνης ρύσης. Η πιο γρήγορη πτώση των οιστρογόνων μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει μια γυναίκα πιο ευάλωτη σε συχνούς παράγοντες πρόκλησης ημικρανίας, όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου και το κρασί.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα ούρων 114 γυναικών με ημικρανίες και 233 γυναικών χωρίς, μέσης ηλικίας 47 ετών. Τα επίπεδα οιστρογόνων σε όσες είχαν ημικρανίες μειώθηκαν 40% τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση σε σύγκριση με ποσοστό 30% σε όσες δεν είχαν ημικρανία, ανακάλυψε η έρευνα. Δεν φάνηκαν παρόμοιες τάσεις σε άλλα είδη ορμονών.

Ο Pavlovic πρόσθεσε ότι μελλοντικές έρευνες θα εστιάσουν στη σχέση μεταξύ πονοκεφάλων και καθημερινών ορμονικών αλλαγών και θα διερευνήσουν τις πιθανές αιτίες των αποτελεσμάτων.