Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσκολία στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη γλώσσα και τη λήψη αποφάσεων. Οι δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εύρεση μη φαρμακολογικών μέσων μείωσης του κινδύνου για τη νόσο και τις σχετικές άνοιες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής και της διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Επιστημών Πληθυσμού στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, διερεύνησαν εάν τα αντιοξειδωτικά στο αίμα συσχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων ανοιών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Συγκεκριμένα, η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που περιελάμβανε περισσότερα από 7.000 άτομα στις Η.Π.Α., ηλικίας 45-90 ετών και παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 16-17 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αρκετών αντιοξειδωτικών στο αίμα των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και E, και αρκετών καροτενοειδών, τα οποία είναι χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και μετατρέπονται από το σώμα σε βιταμίνη Α. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων αυτών των αντιοξειδωτικών και των ποσοστών της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών.

Σύμφωνα με την Δρ. May Beydoun, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη βλάβη που σχετίζεται με την άνοια. «Το οξειδωτικό στρες μπορεί να εμφανιστεί σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών μας κυττάρων», δήλωσε ο Δρ Beydoun.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βρίσκονται μαζί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Τα υψηλότερα επίπεδα β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που βρίσκεται στα μούρα, τα μήλα και την παπάγια, συσχετίστηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο άνοιας από όλες τις αιτίες.