Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ατόμου και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η απώλεια του βάρους μπορεί πραγματικά να έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Μπορεί μια μελέτη που είχε γίνει πρόσφατα στις ΗΠΑ σε πολύ μεγάλο αριθμό παχύσαρκων ανδρών να είχε δείξει ότι όσοι έχουν πλεονάζον σωματικό βάρος είχαν διπλάσια συχνότητα σεξουαλικών επαφών από τους αδύνατους, αλλά αυτή η νεότερη μελέτη έδειξε ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται άρρηκτα με την ποιότητα αυτών των σεξουαλικών επαφών. Στη νέα μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 200 γυναίκες και περίπου 50 άνδρες. Οι ειδικοί εξέτασαν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των συμμετεχόντων, πριν και μετά από απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες έχασαν 17% από το βάρος τους σε έναν χρόνο και 13% σε δύο χρόνια.
Το ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν εξέταζε όλες τις πτυχές της σεξουαλικής τους ζωής, όπως το αν νιώθουν ότι δεν είναι σεξουαλικά ελκυστικοί, αν έχουν απώλεια επιθυμίας για σεξ ή απροθυμία να φανούν γυμνοί στη/στο σύντροφο τους, αν δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια του σεξ, αν αποφεύγουν να έρχονται σε επαφές και αν τελικά, όταν έρχονται, το απολαμβάνουν.
Στην έναρξη της μελέτης το 68% των γυναικών δήλωσε ότι δεν ένιωθαν σεξουαλικά ελκυστικές, όμως έπειτα από έναν χρόνο και μετά την απώλεια του 17% του βάρους τους μόνο το 26% των γυναικών συνέχισε να έχει την ίδια άποψη. Επιπροσθέτως, το 63% των γυναικών στην έναρξη της μελέτης δήλωναν ότι δεν ήθελαν οι σύντροφοί τους να τις βλέπουν γυμνές. Μετά το πρώτο έτος όμως μόνο το 34% έκανε την ίδια δήλωση.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι γυναίκες στο σύνολό τους δήλωναν περισσότερα προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή απ’ ό,τι οι άνδρες. Παρόλα αυτά, μετά από απώλεια βάρους, όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στα όσα δήλωναν. Και μπορεί το μέγιστο της βελτίωσης να γινόταν πιο αντιληπτό τον πρώτο χρόνο της απώλειας βάρους, ωστόσο παρέμενε σταθερό ή και βελτιωνόταν όταν τα άτομα αυτά διατηρούσαν την απώλεια των περιττών κιλών.
Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν από τις πιο μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με την επίδραση της απώλειας περιττών κιλών στη σεξουαλική ζωή και, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ακόμη και μια απώλεια βάρους της τάξης του 10% ήταν ικανή να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.