Λονδίνο. Η εργασιακή ανασφάλεια αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο Canadian Medical Association Journal.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους ανήκουν ήδη σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη, όπως τους υπέρβαρους ή τις εγκύους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την εργασιακή ανασφάλεια με αυξημένη πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους (που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη), καθώς επίσης με στεφανιαία νόσο και κίνδυνο εμφράγματος. Το στρες που σχετίζεται με την εργασία ή την απώλειά της κάνει τους ανθρώπους να παχαίνουν ή να καταφεύγουν σε άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές (κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.).
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη Δρ Τζέιν Φέρι, αξιολόγησαν στοιχεία από 19 έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 140.800 άτομα (81.800 γυναίκες και 59.000 άνδρες) κατά μέσο όρο 42 ετών, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα μείνουν άνεργοι, έχουν κατά μέσο όρο 19% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.
Οι ερευνητές πάντως σπεύδουν να σημειώσουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η εργασιακή ανασφάλεια είναι η αιτία για τον διαβήτη, αλλά ότι διαπιστώνεται μια συσχέτιση ανάμεσα στις δύο παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες που δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση του ατόμου και της χώρας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους έχει διαβήτη, οι περισσότεροι τύπου 2 και πολύ λιγότεροι τύπου 1.