Τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στις φλέβες επισημαίνει μελέτη που έγινε αναφορικά με τη θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Dr. Carlos Martinez, του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Στατιστικής και Πληροφορικής της Φρανκφούρτης, η ανάγκη κάποιων ανδρών άνω των 40 ετών, οι οποίοι διαγιγνώσκονται με υπογοναδισμό (δηλαδή ανεπάρκεια τεστοστερόνης), να αποφύγουν τις ορμονικές επιπτώσεις της γήρανσης, έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό των συστάσεων από τους ειδικούς για υποβολή σε θεραπείες υποκατάστασης με τεστοστερόνη, καθώς η ορμόνη, που φυσιολογικά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και τη σεξουαλική ορμή.
Η μελέτη αυτή η οποία δημοσιεύθηκε στη επιστημονικό έντυπο «BMJ», επισημαίνει ότι είναι ανεξέλεγκτο το πόσα άτομα λαμβάνουν τεστοστερόνη καθώς, εκτός αυτών που την παίρνουν με ιατρική συνταγή, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα που λαμβάνει παράνομα την ορμόνη αυτή, χωρίς ιατρική ένδειξη ή συνταγή, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με χρήση ναρκωτικών, κατάθλιψη, παχυσαρκία καθώς και ως παράνομο σκεύασμα για την βελτίωση αθλητικών επιδόσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ από τους Jasuja και συνεργάτες υπολόγισε ότι το ποσοστό των χρηστών τεστοστερόνης για μη εγκεκριμένη ένδειξη ανέρχεται στο 93,7%.
Από τα δεδομένα πάνω από 2.220.000 ανδρών τα οποία συλλέχθηκαν από μια βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (Clinical Practice Research Database) και αφορούσαν το διάστημα Ιανουαρίου 2001 – Μαΐου 2013 η διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος κατά το πρώτο εξάμηνο θεραπείας με τεστοστερόνη είναι σημαντικός.
Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία 19.215 ασθενών με επιβεβαιωμένη φλεβική θρομβοεμβολή -συμπεριλαμβανομένης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής- ενώ από αυτούς 909.530 άτομα της ίδιας ηλικίας αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Υπολογίστηκε η αναλογία των ασθενών με ΦΘΕ που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία τεστοστερόνης το τελευταίο 6μηνο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Κατά τους πρώτους 6 μήνες της θεραπείας με τεστοστερόνη, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής της τάξεως του 63%, ο οποίος όμως μειώθηκε αισθητά μετά από τους 6 μήνες αλλά και μετά τη λήξη της θεραπείας.
Όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα της προσωρινής αύξησης του κινδύνου εμφάνισης ΦΘΕ κατά την έναρξη λήψης τεστοστερόνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με οδηγία του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) οι πιθανοί κίνδυνοι από τη θεραπεία έχουν ήδη εκφραστεί και αποτυπωθεί από τον Ιούνιο του 2014. Ο FDA σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Καναδά απαίτησε την έγγραφη προειδοποίηση περί κινδύνου θρόμβωσης ή φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) από τη χρήση φαρμάκων τεστοστερόνης.