Έρευνα έδειξε ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια. Μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό “αφοσιωμένο στη μελέτη και αποκάλυψη επιστημών που σχετίζονται με τον καφέ και την υγεία”, ανέλυσε 30 μελέτες που περιελάμβαναν αθροιστικά δεδομένα για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 φλιτζάνια ή λιγότερο. Αλλά δεν ήταν μόνο ο κανονικός καφές που είχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία: ακόμη και όσοι έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη είδαν τον κίνδυνο διαβήτη να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Πολλές ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ έχουν βρεθεί ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κατανάλωση καφέ παρέχει στο σώμα σημαντικές ενώσεις, όπως η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ, η τριγωνελίνη και η καφεστόλη. Καθένα από αυτά πιστεύεται ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε μέρα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και να ενισχύει τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο καφές μπορεί να αποτρέψει την υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα. Αυτό με την σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα έγραψε επίσης ότι «μια πολυεθνική μελέτη σε μη διαβητικούς ενήλικες έδειξε ότι η επίδραση καφέ με καφεΐνη σχετίζεται θετικά με την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη βελτιώνει την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος«.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν καλά νέα για όποιον έχει ήδη συνηθίσει σε μια “μέτρια κατανάλωση” τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα. Αλλά η μελέτη πρότεινε επίσης ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά εμμονή με τον καφέ θα μπορούσαν να δουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε επιπλέον 6% μείωση του κινδύνου για κάθε επιπλέον φλιτζάνι που έπιναν, έως και οκτώ με δέκα 10 φλιτζάνια. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι τα δεδομένα για την υψηλή κατανάλωση καφέ ήταν περιορισμένα και πρότειναν να μην ξεπερνάει κανείς τα τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου. Αλλά αυτή η έρευνα δεν είναι η πρώτη που έδειξε σύνδεση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης καφέ και βελτιωμένης υγείας. Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation το 2015, μια ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες επί συνολικά 208.501 συμμετεχόντων, που παρακολουθήθηκαν για έως και 30 χρόνια. Αυτό περιελάμβανε ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων που παρακολουθούσε την κατανάλωση καφέ κάθε ατόμου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας καφέ που καταναλώθηκε (συμπεριλαμβανομένου του καφέ χωρίς καφεΐνη) και της θνησιμότητας, με εκείνους που έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα να έχουν μείωση 15% του πρόωρου θανάτου απ’ οποιαδήποτε αιτία. Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι «παρατηρήθηκαν σημαντικές αντίστροφες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των θανάτων που αποδίδονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρολογικές ασθένειες και αυτοκτονία»!