Η παρούσα μελέτη καλείται να απαντήσει στο ρώτημα για το ποια είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης της πατάτας πριν από την εγκυμοσύνη και του κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη της κύησης (ΣΔΚ).
Σ΄ αυτή την προοπτική μελέτη κοόρτης συμπεριλήφθησαν 15.632 γυναίκες από τη Nurses ‘Health Study II (1991-2001). Δεν είχαν προηγούμενο ΣΔΚ ή χρόνιες παθήσεις πριν από την εγκυμοσύνη. Η κατανάλωση της πατάτας και άλλων τροφίμων εκτιμήθηκε κάθε τέσσερα χρόνια.
Στη διάρκεια των > 10 χρόνων παρακολούθησης, υπήρξαν 854 νέες περιπτώσεις ΣΔΚ μεταξύ 21.693 μονήρων κυήσεων. Μετά από προσαρμογή για την ηλικία, διατροφικούς και μη διατροφικούς παράγοντες, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες πατάτες πριν την εγκυμοσύνη είχαν υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης ΣΔΚ. Η υποκατάσταση 2 μερίδων πατάτας την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και τροφές ολικής αλέσεως, σχετίζεται σημαντικά με 9-12% χαμηλότερο κίνδυνο του ΣΔΚ.
Συμπερασματικά, υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης της πατάτας πριν από την εγκυμοσύνη σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ΣΔΚ και υποκατάσταση της παράτας με άλλα λαχανικά, όσπρια ή τροφές ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study; Wei Bao, Deirdre K Tobias, Frank B Hu, et al.; British Medical Journal (Jan 2016).