Έχετε πονοκέφαλο και δεν έχετε μαζί σας παυσίπονο; Πιείτε δύο ποτήρια μπύρα και θα σας περάσει!
Αν η παραπάνω συμβουλή σας ακούγεται παράλογη, τότε θα πρέπει να διαβάσετε τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουϊτς και το King’s College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο-τρία μεγάλα ποτήρια μπύρα ή κρασί μπορούν να καταπολεμήσουν τον πόνο και να αυξήσουν την αντοχή σε αυτόν περισσότερο απ’ ό,τι τα κοινά παυσίπονα!
Αφού εξέτασαν στοιχεία από 404 πάσχοντες από χρόνιο πόνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν ίσα με 0,08% παρουσίαζαν «μικρή αύξηση στην αντοχή στον πόνο» και «μέτρια έως ψηλή μείωση στην ένταση του πόνου». Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στον πόνο των εθελοντών ήταν παραπλήσιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν κάποιος παίρνει οπιοειδή αναλγητικά, όπως κωδεΐνη και πιο ισχυρές από εκείνες που παρατηρούνται όταν κάποιος λαμβάνει παρακεταμόλη, υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τρέβορ Τόμπσον, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουϊτς.
Τα ευρήματα εξηγούν γιατί πολλοί άνθρωποι που βασανίζονται από χρόνιους πόνους κάνουν συχνά κατάχρηση αλκοόλ, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Journal of Pain. Επίπεδα αλκοόλ 0,08% αποκτά κανείς όταν πίνει 3-4 μερίδες αλκοόλ, όπου μία μερίδα ισούται με ένα ποτηράκι κρασί των 125 ml ή ένα μικρό ποτήρι μπύρας των 300 ml.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνει κανείς για να αντέξει τους πόνους του, έσπευσε να επισημάνει ο δρ Τόμπσον, διότι ανεξάρτητα από την αιτία της κατανάλωσης, το πολύ αλκοόλ έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.