Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μπύρας επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε συγκεκριμένα συναισθήματα και μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα χαρούμενα πρόσωπα γρηγορότερα, ενώ επιπλέον επηρεάζει τη σεξουαλική αντίληψη.
Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων έχουν άμεση εμπειρία κατανάλωσης αλκοόλ, υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στην επεξεργασία των συναισθηματικών κοινωνικών πληροφοριών ή στη σεξουαλική διέγερση, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στην ενσυναίσθηση. Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, στην Ελβετία, προσπάθησαν να απαντήσουν σε ορισμένα από τα ερωτήματα όσον αφορά στις μεταβολές που προκαλεί το αλκοόλ στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους αλλά και σχετικά με το πώς επηρεάζει τη σεξουαλική διέγερση.
Σε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, διαστραυρούμενη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP), στη Βιέννη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 60 υγιείς συμμετέχοντες (30 άνδρες, 30 γυναίκες), ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών. Στη συνέχεια έδωσαν στους 30 εξ αυτών ένα ποτήρι αλκοολούχα μπύρα (0.5L), το οποίο έθεσε την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα τους σε περίπου 0,4 g / L, ενώ σε άλλα τριάντα άτομα ελέγχου δόθηκε μη αλκοολούχα μπύρα.
Κατόπιν, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από δοκιμασίες, όπως τεστ αναγνώρισης προσώπου, τεστ ενσυναίσθησης και τεστ σεξουαλικής διέγερσης. Στο τέλος οι συμμετέχοντες και οι έλεγχοι άλλαξαν και η διαδικασία επαναλήφθηκε. Οι βασικότερες διαπιστώσεις ήταν οι εξής:
• Η κατανάλωση μπύρας βοήθησε τους ανθρώπους να δουν τα χαρούμενα πρόσωπα γρηγορότερα.
• Αύξησε την τάση να θέλουν να είναι με άλλους σε μια ευτυχισμένη κοινωνική κατάσταση
• Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες και σε όσους είχαν προηγουμένως δείξει κάποια κοινωνική αναστολή
• Κατέστη ευκολότερη στους συμμετέχοντες (ιδίως στις γυναίκες), η θέαση σαφών σεξουαλικών εικόνων, αλλά δεν φαίνεται να τους οδήγησε σε μεγαλύτερη σεξουαλική διέγερση
• Τα «πριν και μετά» επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης δεν άλλαξαν. (η οξυτοκίνη πιστεύεται ότι μεσολαβεί στις πτυχές της κοινωνικής γνωστικής λειτουργίας και εμπλέκεται στο δέσιμο).
«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει τη συμβατική σοφία ότι το αλκοόλ είναι ένα κοινωνικό λιπαντικό και ότι η μέτρια χρήση του κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, πιο κοινωνικούς και με λιγότερες αναστολές, όταν πρόκειται για τη σεξουαλική εμπλοκή», δήλωσε ο καθηγητής Wim van den Brink (Άμστερνταμ), τέως πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος στην ECNP.
Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα δύο φύλα θα μπορούσαν να εξηγηθούν βάσει των διαφορών στη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μεταξύ ανδρών και γυναικών (με την ίδια κατανάλωση αλκοόλ), των διαφορών στην ανοχή ανάλογα με τα προηγούμενα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ ή βάσει κοινωνικών πολιτιστικών παραγόντων.