Θα μπορούσε η παχυσαρκία να είναι λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι ήταν πριν από 40 χρόνια; Μια νέα μελέτη από τη Δανία δείχνει ότι θα μπορούσε, αφού διαπίστωσε πως το 30% της αύξησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου που σχετιζόταν με την παχυσαρκία στη δεκαετία του 1970, έχει μειωθεί στο μηδέν!
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης περιγράφει πώς ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 100.000 άτομα που αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 1976-1978 ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν υψηλότερος σε παχύσαρκα άτομα σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά αυτό δεν ισχύει σήμερα (περίοδος έρευνες 2003-2013). «Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με το φυσιολογικό σωματικό βάρος μειώθηκε από 30% το 1976 – 1978 σε 0% το 2003-2013» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr Shoaib Afzal από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.
Ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης, Børge G. Nordestgaard, κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, λέει πως ο λόγος για την αλλαγή αυτή δεν είναι γνωστός, αλλά υποδηλώνει πως τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη αναθεώρησης των κατηγοριών που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν το υπερβολικό βάρος. «Είναι σημαντικό», εξηγεί, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας να μην ερμηνευθούν έτσι ώστε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν ή ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να τρώνε περισσότερο για να γίνουν υπέρβαρα. Απλά ίσως τα υπέρβαρα άτομα δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο για το βάρος τους όπως πριν.»
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Naveed Sattar, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, λέει πως τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν αλλάζουν τις συμβουλές σχετικά με την παχυσαρκία και την πρόληψη της. «Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σηματοδοτούν κινδύνους για πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ασθένειες του ήπατος, καρκίνους, προβλήματα ύπνου, πολλαπλές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, πολλές από τις οποίες βέβαια μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα αυτές τις μέρες» τόνισε σχετικά.