Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, ενδεχομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα άνοια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μεγάλη έρευνα, ανακάλυψε ότι γυναίκες στη Βρετανία που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 30 ετών είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα, σε σχέση με γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση περίπου στην ηλικία των 50. Επιπλέον, γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια πριν γίνουν 65 ετών.

Η Dr. Wenting Hao, του Shandong University στην Κίνα, δήλωσε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στην απότομη πτώση οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ηλικία εμμηνόπαυσης και διάγνωσης άνοιας σε 153.291 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 έτη. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και το εγκεφαλικό επεισόδιο ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει άνοια, αλλά η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ ηλικίας στην εμμηνόπαυση και κινδύνου αυτού του είδους άνοιας.

Ενώ γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 53 ή αργότερα είχαν παρόμοια ποσοστά άνοιας με γυναίκες που μπήκαν στην ηλικία των 50 ή 51.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Heart Association και θεωρούνται προκαταρκτικά.