Η επιστήμη γύρω από τη διαλείπουσα νηστεία ήταν πράγματι αμφιλεγόμενη. Οι διαιτολόγοι και οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στη διαλείπουσα νηστεία τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη έδειξε, ότι αυτός ο τρόπος διατροφής βοηθάει στην απώλεια βάρους και αυξάνει τον μεταβολισμό, περιορίζοντας παράλληλα τον αριθμό των θερμίδων. Μια άλλη έρευνα έδειξε, ότι η διαλείπουσα νηστεία έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το οξειδωτικό στρες, που με την σειρά του μειώνει πιθανώς τη φλεγμονή.

Η διαλείπουσα νηστεία σίγουρα δεν είναι τέλεια. Άλλωστε, τέλειο πρότυπο διατροφής δεν υπάρχει. Μια μελέτη σημείωσε ότι όσοι ακολουθούν αυτήν τη διατροφή έχουν συχνότερους πονοκεφάλους, ειδικά τις πρώτες μέρες, καθώς προσαρμόζεται ο οργανισμός στον νέο διατροφικό κύκλο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Μια μελέτη στο JAMA Network διερεύνησε το πώς ένα χρονικά περιοριστικό μοντέλο διατροφής, όπως η διαλείπουσα νηστεία, επηρεάζει την απώλεια βάρους σε παχύσαρκους και υπέρβαρους πληθυσμούς. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να τρώνε όσο ήθελαν από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. κάθε μέρα αλλά δεν είχαν ιδιαίτερους περιορισμούς στο τι μπορούσαν να φάνε. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το στυλ διατροφής δεν επηρέασε αισθητά το βάρος των συμμετεχόντων στη δοκιμή, αλλά αποκάλυψε επίσης ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα της δίαιτας: Φαίνεται ότι η ομάδα που έχασε βάρος στην μελέτη έχασε κυρίως άλιπη μάζα, γνωστή και ως μυϊκή μάζα, αντί για αποθηκευμένο λίπος.

Ο περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν και ότι δεν μετρούσαν καν θερμίδες. Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η διαλείπουσα νηστεία χωρίς συγκεκριμένο διαιτολόγιο και μέτρηση θερμίδων μπορεί διαλύσζει κάθε προσπάθεια του ατόμου να αυξήσει την μυϊκή του μάζα, ενώ ταυτόχρονα καίει το επιπλέον λίπος.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξέτασε την μελέτη αυτή και σημείωσε ότι η παγίδα στη διαλείπουσα νηστεία πηγάζει πράγματι στο γεγονός ότι όποιος την ακολουθεί χρειάζεται διατροφική καθοδήγηση και πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα άσκησης, για να δει πραγματικά αποτελέσματα.

Σημείωσαν επίσης ότι χωρίς προπόνηση με αντιστάσεις (π.χ. βάρη), ή πιο ολοκληρωμένα διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή δίαιτα, η διαλείπουσα νηστεία πιθανότατα θα αποτύχει.