Μια vegan δίαιτα βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής, οδηγώντας σε μειωμένο βάρος και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα της υγείας σας είναι να βελτιώσετε την ποιότητα των τροφίμων που τρώτε. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα ζωικά προϊόντα και να τρώτε μια vegan διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φασόλια”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Hana Kahleova, MD, PhD, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική – Physicians Committee for Responsible Medicineκαι συγγραφέας της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη 16 εβδομάδων περιελάμβαναν 244 υπέρβαρους ενήλικες που τυχαιοποιήθηκαν είτε να μην κάνουν αλλαγές στη διατροφή είτε να ακολουθήσουν μια vegan δίαιτα χαμηλών λιπαρών, χωρίς περιορισμούς θερμίδων, που αποτελείται από λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και φρούτα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ποιότητα της διατροφής, το σωματικό βάρος, τη μάζα λίπους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη των συμμετεχόντων. Η τελική ανάλυση δεδομένων περιελάμβανε 219 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη και υπέβαλαν τα τελικά αρχεία διατροφής τους.

Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα vegan έχασαν κατά μέσο όρο 13 κιλά και 9,1 κιλά λίπους. Το σωματικό βάρος και η λιπώδης μάζα δεν μειώθηκαν στην ομάδα που δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή. Στην ομάδα των vegan, αυξήσεις στην πρόσληψη φρούτων, οσπρίων, εναλλακτικού κρέατος και δημητριακών ολικής αλέσεως και μειώσεις σε ζωικά προϊόντα, πρόσθετα έλαια και ζωικά λίπη σχετίστηκαν με απώλεια βάρους.

Ειδικότερα:

  • Φρούτα: Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων συσχετίστηκε με μείωση του σωματικού βάρους.
  • Όσπρια και εναλλακτικές λύσεις κρέατος: Η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων συσχετίστηκε με μειωμένο βάρος, λιπώδη μάζα και σπλαχνικό λιπώδη ιστό. Κατανάλωση περισσότερων εναλλακτικών κρεάτων, συμπεριλαμβανομένων τόφου, τέμπε και μπιφτέκι λαχανικών, συσχετίστηκε με μείωση του σωματικού βάρους.
  • Δημητριακά: Η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε με μειωμένο σωματικό βάρος και λίπος.
  • Αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα: Η μειωμένη πρόσληψη αυγών συσχετίστηκε με μειωμένο βάρος. Η μειωμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίστηκε με μειωμένο βάρος και μάζα λίπους.
  • Κρέας, ψάρι και πουλερικά: Οι μειώσεις στη πρόσληψη κρέατος, ψαριού και πουλερικών συσχετίστηκαν με απώλεια βάρους και μείωση της μάζας λίπους.
  • Προστιθέμενα λίπη: Η μείωση της πρόσληψης πρόσθετων ζωικών λιπών συσχετίστηκε με μείωση του βάρους και της μάζας λίπους. Η μειωμένη πρόσληψη πρόσθετων ελαίων συσχετίστηκε επίσης με τη μείωση του βάρους και της μάζας λίπους.

Η ομάδα των vegan παρουσίασε επίσης βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

H νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.