Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μειωμένο κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το επιπλέον σωματικό βάρος έχει αντίθετες επιπτώσεις στα δύο διαφορετικά είδη εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ισχαιμικά είναι πολύ συχνότερα (περίπου εννέα στα δέκα) σε σχέση με τα αιμορραγικά. Γενικότερα, τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας και θανάτου, διεθνώς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Στατιστικής Επιδημιολογίας Τζίλιαν Ριβς του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, κατά μέσο όρο 57 ετών. Στη διάρκεια 12 ετών, καταγράφηκαν 20.549 εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες του δείγματος, από τις οποίες οι 228.300 ήταν παχύσαρκες. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά πέντε μονάδες ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν 21% κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα μειωνόταν κατά 12% ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μεταξύ των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος 22,5 έως 25) το 0,7% υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το 0,5% αιμορραγικό, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30) ήταν 1% και 0,4%. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, παρά την μείωση του κινδύνου για αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, ο συνολικός κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση των παχύσαρκων γυναικών.