Στοκχόλμη, Σουηδία. Η αύξηση του σωματικού βάρους της μητέρας ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εγκυμοσύνη, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών για το δεύτερο νεογνό, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την παιδίατρο Μαρτίνα Πέρσον, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες, που είχαν γεννήσει τουλάχιστον δύο παιδιά σε διάστημα 20 ετών. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσα περισσότερα κιλά είχε πάρει η μητέρα μετά τον πρώτο τοκετό, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως ασφυξίας του νεογνού στην περίπτωση του δεύτερου τοκετού.
Μάλιστα, ο κίνδυνος ίσχυε και για γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος στον πρώτο τοκετό, αλλά πάχυναν στη συνέχεια μέχρι να γεννήσουν το δεύτερο παιδί. Για τις εξ αρχής υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, που έχουν πάρει επιπλέον κιλά ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο τοκετό, ο κίνδυνος εμφάνισης νεογνικών επιπλοκών, ιδίως σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας, ήταν ακόμη μεγαλύτερος. «Το βασικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη για τις γυναίκες είναι απλό: μετά την πρώτη γέννα πρέπει να επανέλθουν στο σωματικό βάρος που είχαν προτού γεννήσουν» εξηγεί η Δρ Πέρσον.