Βοστόνη, Μασαχουσέτη. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί δια καισαρικής τομής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, συγκριτικά με όσα έχουν γεννηθεί κολπικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 22.000 νεαρούς ενήλικες, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας σώματός τους με τον τρόπο γέννησής τους (σχεδόν 5.000 είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή).
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχαν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σε σχέση με τα αδέλφια τους που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τρόπο. Επίσης, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κολπικά από μητέρες που προηγουμένως είχαν κάνει καισαρική τομή, είχαν πιθανότητα αυξημένη κατά 31% να εξελιχθούν σε παχύσαρκα άτομα, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή από μητέρες, οι οποίες και στην προηγούμενη γέννα τους είχαν γεννήσει με τον ίδιο τρόπο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, ήταν γενικά βαρύτερες πριν τη γέννα και ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν εμφανίσει διαβήτη, προεκλαμψία ή υπέρταση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η καισαρική τομή συνδέεται με κατά μέσο όρο επιπλέον 0,3 μονάδες στο δείκτη μάζας σώματος ενός ενηλίκου ανθρώπου.
«Χωρίς αμφιβολία, οι καισαρικές τομές είναι μια αναγκαία και σωτήρια διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις. Όμως, επίσης, έχουν ορισμένους γνωστούς κινδύνους, για την μητέρα και το νεογνό. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος παχυσαρκίας», δήλωσε ο Χόρχε Τσαβάρο.
Η συσχέτιση καισαρικής τομής – παχυσαρκίας, πιθανώς οφείλεται στο ότι το παιδί, που κατά τον τοκετό δεν διέρχεται από το γεννητικό κανάλι δεν εκτίθεται σε μικροοργανισμούς που θα αποικίσουν το έντερό του, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός του να μη λειτουργεί εξίσου καλά με των παιδιών που γεννιούνται κολπικά. Έτσι, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί δια καισαρικής τομής έχουν μικρότερη εντερική βιοποικιλότητα και πιο αργό μεταβολισμό, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα συσσώρευσης λίπους.
Να σημειωθεί ότι, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιέται με καισαρική τομή στις ανεπτυγμένες χώρες και το ποσοστό αυτό εμφανίζει αυξητική τάση.