Είναι ωφέλιμη για την υγεία μας ή όχι Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να την τρώμε ή είναι μόδα;
Εμείς δεν την καταναλώνουμε συχνά, την χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, σε γλυκά, για καλλωπισμό (μαλλία, ντεμακιγιαζ, μάσκες ομορφίας) αφού έχει αντιγηραντική, αντιξειδωτική, αντιμικροβιαακή, αντιβακτηριακή δράση.
Λίγα λόγια για όσους δεν την γνωρίζουν:
• Ανήκει στην οικογένεια των φοινικοειδών, φυτρώνει σε τροπίκες χωρες και το βάρος μια ωριμής καρύδας είναι περίπου 1,44 κιλά. Μπορούμε να καταναλώσουμε την σάρκα, το νερό της και τα παραγωγά της, το γάλα, το έλαιο, την ζάχαρη, το αλεύρι της.
• Το γάλα καρύδας αποτελει βασικο συστατικό στην ασιατική κουζίνα μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσουμε ως ρόφημα και στην παρασκευή γλυκισμάτων. Περιέχει καλά λιπαρά, μπορεί να καταναλωθεί και από όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, άφου δεν έχει.
• Το έλαιο καρύδας εξαιρετικά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, δεν οξειδώνεται εύκολα, δεν καίγεται. Μεταβολίζεται γρήγορα. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το δικό μας το ελαιόλαδο.
• Η ζάχαρη καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει την κρυσταλλική ζάχαρη, είναι λιγότερο επεξεργασμένη και είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
• Το νερό καρύδας έχει αποδειχθεί πως ενισχύει το μεταβολισμό μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική των ενεργειακών ροφημάτων για αναπλήρωση ηλεκτρολυτών κατά την άσκηση, διότι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο.
• Το αλεύρι καρύδας το χρησιμοποιούμε σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορούνε άφοβα να το χρησιμοποιήσουμε αντί για αλεύρι, γιατί δεν έχει καθόλου γλουτένη.
• Συμφώνα με μελέτες η καρύδα έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει στην καλοήθη προστατική υπερπλασία (προστάτης), σε καρδιακές νόσους, στο αλτσχαιμερ, και σε παθήσεις του ανοσοποιητικού.
Άρα την καρύδα την ταξινομούμε στα Superfoods και όχι άδικα, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες υδατάνθρακες, σάκχαρα, φυτικές ίνες, λίπος πρωτεΐνες, βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, C,E) ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο.
Ενέργεια 354 kcal
Υδατάνθρακες 24,23
Σάκχαρα 6,23
Φυτικές ίνες 9
Λίπος 33,49
Πρωτεΐνες 3,33

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα έχουν τα καλά τους και τα κακά τους, έτσι και η καρύδα. Το κακό με την καρύδα είναι ότι περιέχει αρκετά λιπαρά κορεσμένα, είναι από τα ελάχιστα φυτικά προϊόντα. Πρέπει να την καταναλώνουμε με μέτρο, δηλαδή η ημερήσια πρόσληψη κορεσμένου λίπους, της καθημερινής μας διατροφής θα πρέπει να φτάνει το 10% των συνολικών μας θερμίδων, π.χ. εάν ένας άνθρωπος προσλαμβάνει την ημέρα 2000 θερμίδες, οι 200 θερμίδες θα πρέπει να είναι κορεσμένα λιπαρά, το οποίο αναλογούν 22 gr λίπους την ημέρα.

Υ.Γ. Πρέπει να εντάξουμε την καρύδα στην διατροφή μας!!!! Δεν χρειάζεται βέβαια να ταξιδέψουμε στον Άγιο Δομίνικο για την προμηθευτούμε μπορούμε να επισκεφθούμε το πλησιέστερο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα ή Super Market ακόμα και από πλανόδιο, ένα σνακ καρύδας σίγουρα μπορεί να μπει στην διατροφή μας.