Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2. είναι γιατί ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε θάνατο από άλλα όταν μολύνονται με κορονοϊό. Και, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID 2020 για τη νόσο του κορονοϊού (ECCVID), αυτό θα μπορούσε να έχει σχέση με την ποσότητα ψευδαργύρου στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι έχει αντιιικές ιδιότητες. Αν και είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του κοινού κρυολογήματος, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν έχει τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στον κορονοϊό, ο οποίος τυχαίνει να ανήκει στην ίδια ιογενή οικογένεια με το κρυολόγημα. Η μελέτη, που διεξήχθη με επικεφαλής τον δρ. Roberto Güerri-Fernández του νοσοκομείου Del Mar στη Βαρκελώνη, αφορούσε μια ομάδα 611 ανδρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 63 ετών, που πάσχουν από συμπτώματα COVID-19 και νοσηλεύθηκαν στα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου.

Αναλύοντας τις αιματολογικές τους εξετάσεις, επικεντρώθηκαν στα επίπεδα ψευδάργυρου στο αίμα νηστείας, εστιάζοντας σε 249 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 21 δυστυχώς κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. Ο μέσος όρος του επιπέδου ψευδάργυρου ήταν 61 μικρογραμμάρια ανά δέκατο λίτρου αίματος. Ωστόσο, εκείνοι που πέθαναν είχαν κατά μέσο όρο 43 μικρογραμμάρια ψευδαργύρου ενώ το επίπεδο ψευδαργύρου των επιζώντων ήταν σημαντικά υψηλότερο: 63,1 μικρογραμμάρια ανά δέκατο λίτρου αίματος.

Ακόμη και αφότου έλαβαν υπόψη στα αποτελέσματα άλλες μεταβλητές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε παραπάνω μονάδα ψευδαργύρου στο αίμα τη στιγμή που ένας ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο, αντιστοιχούσε σε 7% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. “Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο συσχετίζονται με υψηλότερη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και φτωχότερο τελικό αποτέλεσμα”, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Έχουμε υποβάλει την έκθεσή μας με αυτή την έρευνα και μερικές in vitro μελέτες που δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος έχει κάποιες κλινικές επιπτώσεις στον έλεγχο των ιών”, δήλωσε ο δρ. Güerri-Fernández. Και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τα συμπληρώματα ψευδαργύρου. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με ψευδάργυρο και αναπνευστικές λοιμώξεις. Πιθανώς οι ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο“.

Αν και η εν λόγω έρευνα δεν είναι καθόλου οριστική, η λήψη ψευδαργύρου εάν κάποιος έχει ανεπάρκεια (ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου κρυολογήματος και γρίπης) είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, διότι αν πάρετε περισσότερο ψευδάργυρο από ό,τι χρειάζεστε, τότε δεν θα έχετε επιπλέον προστασία. “Είναι πολύ σαφές: Εάν έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα λειτουργήσει το ίδιο καλά“, δήλωσε ο δρ. David Hafler, καθηγητής νευρολογίας και ανοσοβιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale.

Και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός. Αλλά άπαξ και έχετε την ελάχιστη ποσότητα ψευδαργύρου στο αίμα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το να πάρετε περισσότερο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα”.