Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων που μπορούν να βρεθούν στα λαχανικά, τα φρούτα, το κόκκινο κρασί, το τσάι και τον καφέ και έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ο Δρ David Vauzour, ανώτερος ερευνητής στη μοριακή διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας γνώριζε ότι μελέτες είχαν δείξει πως η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Όπως εξηγεί, ο τρόπος που τα cranberries επηρεάζουν τον εγκέφαλο δεν έχουν μελετηθεί αρκετά, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε δύο τύπους φλαβονοειδών, ανθοκυανίνη και προανθοκυανιδίνες. Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό στην έρευνα, ηγήθηκε μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, η οποία βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού cranberries την ημέρα και της βελτίωσης της μνήμης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 142 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 50 και 80 ετών. Άτομα που είχαν προβλήματα μνήμης, ορισμένες συνήθειες υγείας, υποκείμενες καταστάσεις υγείας ή που έπαιρναν συγκεκριμένα φάρμακα αποκλείστηκαν από την έρευνα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ήδη μεγάλη ποσότητα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος και ούρων, υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση και ολοκλήρωσαν ένα τεστ γνωστικού ελέγχου. Τελικά, οι ερευνητές προχώρησαν με 60 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεστ για τις γνωστικές τους ικανότητες και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες φακελάκια, τα οποία περιείχαν είτε σκόνη cranberry είτε μια σκόνη εικονικού φαρμάκου. Έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να παίρνουν δύο φακελάκια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Η δόση της σκόνης cranberry ήταν περίπου ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι φρέσκα cranberries. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τη σκόνη για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές πήραν ξανά δείγματα αίματος και ούρων και έκαναν σωματικές μετρήσεις των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν και πάλι μια σειρά από τεστ γνωστικού ελέγχου και υποβλήθηκαν σε άλλη μαγνητική τομογραφία.

Η μελέτη αξιολόγησε 14 μέτρα μνήμης, γνωστικής λειτουργίας και χωρικού προσανατολισμού. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ των ομάδων εικονικού φαρμάκου και cranberry σε 13 από τις 14 μετρήσεις, αλλά οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το εκχύλισμα cranberry επέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση της οπτικής επεισοδιακής μνήμης. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στη λεκτική επεισοδιακή μνήμη, που αφορά σε μνήμες γεγονότων. Αξιολόγησαν επίσης τη ροή του αίματος σε 81 περιοχές του εγκεφάλου, χωρίς να βρίσκουν διαφορά μεταξύ των ομάδων σε 78/81 περιοχές. Ωστόσο, η ομάδα των cranberry είχε αυξημένη ροή σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των αλλαγών στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και της βελτιωμένης οπτικής επεισοδιακής μνήμης.

Πέρα από τον εγκέφαλο, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τα συμπληρώματα cranberry. Δεν παρατήρησαν αλλαγή στη μνήμη εργασίας των συμμετεχόντων (την ικανότητα να κρατούν πληροφορίες στο μυαλό για σύντομο χρονικό διάστημα) ή στην εκτελεστική λειτουργία (σύνθετες νοητικές διεργασίες που απαιτούνται για την κατευθυνόμενη συμπεριφορά).