Η άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν πολλά λαχανικά και νόστιμα φρούτα να μας προσφέρουν, αλλά το χειμώνα μπορεί να δυσκολευτούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία. Όμως, ορισμένα λαχανικά μπορούν να επιβιώσουν στο κρύο, ακόμα και κάτω από το χιόνι.

Κάλε: Αν και το κάλε μπορεί να καλλιεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προτιμά τον πιο κρύο καιρό και μπορεί να αντέξει στο χιόνι. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πολυχρηστικό. Γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικές ουσίες. Ένα φλιτζάνι κάλε περιέχει την ημερήσια μας ποσότητα σε βιταμίνη A, C και Κ, εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Αν και μικρά, περιέχουν εντυπωσιακές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Ένα φλιτζάνι περιέχει το 137% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η βιταμίνη Κ είναι κρίσιμης σημασίας για την οστική και καρδιακή υγεία, αλλά και για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Καρότα: Αυτό το λαχανικό μπορεί να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι, αλλά γίνεται πιο γλυκό και νόστιμο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τυχαίνει εκτός από γλυκό όμως να είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βήτα- καροτίνης, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α (σημαντική για την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σύστημα).

Σέσκουλα: Δεν έχουν μόνο τεράστια αντοχή στον κρύο καιρό, αλλά έχουν επίσης λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ένα φλιτζάνι τους περιέχει μόνο 7 θερμίδες, κι όμως σχεδόν τη μισή ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη Α και ολόκληρη σε βιταμίνη Κ. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου και μαγγανίου. Επιπροσθέτως τα σκούρα πράσινα φύλλα του μας προσφέρουν βηταλαΐνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας.

Κόκκινο λάχανο: Ένα φλιτζάνι ωμό κόκκινο λάχανο περιέχει το 85% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α και Κ. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμινών Β, μαγγανίου και καλίου. Αυτό που το κάνει κόκκινο είναι οι ανθοκυανίνες, ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μαϊντανός: Αν και πολλά βότανα μαραίνονται τον χειμώνα, ο μαϊντανός μένει άθικτος, ακόμα και στο χιόνι. 28 γραμμάρια μαϊντανού μας παρέχουν ολόκληρη την ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειαζόμαστε την ημέρα και τη μισή σε βιταμίνη C. Είναι επίσης εφοδιασμένος με βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.

Ραπανάκι: Πρόκειται για ένα λαχανικό που δεν καταναλώνουμε συχνά στην χώρα μας. Όμως είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Β και C, αλλά και κάλιο. Μας προσφέρει μάλιστα μία ομάδα εξαιρετικά ισχυρών αντιοξειδωτικών που λέγονται ισοθειοκυανικά και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.