Τορόντο, Καναδάς. Οι άνθρωποι που αναμειγνύουν αλκοολούχα ποτά με ενεργειακά ροφήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Οι ερευνητές αποδίδουν τον συσχετισμό αυτό στο γεγονός ότι λόγω της περίσσειας καφεΐνης που περιέχουν τα ενεργειακά ροφήματα οι άνθρωποι υποεκτιμούν πόσο αλκοόλ έχουν πιεί και πόσο έχουν μεθύσει, με συνέπεια να κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τροχαία, πτώσεις, καυγάδες κ.α. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την κατανάλωση μόνο αλκοόλ.
Οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών στους Εθισμούς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Όντρα Ρέμερ, μελέτησαν στοιχεία από 13 έρευνες για τη σχέση ενεργειακών ροφημάτων και αλκοόλ, που έχουν γίνει μεταξύ 1981-2016. «Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης καμουφλάρουν τη δράση του αλκοόλ. Συνήθως όταν κανείς πίνει αλκοόλ, νιώθει κούραση και πάει στο σπίτι του. Όμως, όταν παράλληλα καταναλώνει και ενεργειακά ροφήματα, συνεχίζει να πίνει αλκοόλ για περισσότερη ώρα και τελικά είναι πιθανότερο να εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», εξηγεί η Δρ Ρέμερ.
Η χρήση των ενεργειακών ροφημάτων εμφανίζει ανοδική τάση διεθνώς. Ορισμένες φορές τα ροφήματα αυτά περιέχουν και αλκοόλ, ενώ άλλες φορές τα αναμειγνύει ο καταναλωτής με αλκοόλ.