Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αιχμής, νευροεπιστήμονες στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) απέκτησαν μια νέα προσέγγιση στο κύκλωμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το νερό και την κατανάλωση τροφίμων.
Σε μια νέα μελέτη, η ομάδα των ερευνητών παρακολούθησε την δραστικότητα των νευρώνων που εκκρίνουν μια ορμόνη ως απόκριση στην κατάποση τροφής και νερού. Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε online χθες στο Neuron, οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα υποσύνολο των νευρώνων αρχίζει να προετοιμάζει το σώμα για την εισροή νερού στα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ο άνθρωπος να πίνει.
“Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την άποψη ότι, όταν ξαφνικά ανιχνεύεται η διαθεσιμότητα της τροφής ή του νερού, το σώμα μας αρχίζει να προετοιμάζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα για την επερχόμενη περίοδό του φαγητού ή του ποτού,” είπε ο δεύτερος συγγραφέας, Mark Andermann, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο BIDMC. “Προβλέπουμε ότι τα ελλείμματα σε αυτόν τον έλεγχο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβάσεις στη διατροφή ή την κατανάλωση οινοπνεύματος, με πολύ αρνητικές συνέπειες.” Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε πως καταγράφεται η δραστηριότητα των νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης βασοπρεσίνη στα ποντίκια.
Η βασοπρεσίνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ρυθμιστή σχετικά με τη συγκέντρωση στο σώμα του νερού σε σχέση με το αλάτι μετά το φαγητό ή το ποτό, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το μείγμα. “Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, το ότι το σώμα έχει τους τρόπους για την πρόληψη της συγκέντρωσης του νερού έξω από τα κύτταρα”, δήλωσε ο Lowell. “Προβλέποντας τις μελλοντικές συνέπειες της κατάποσης νερού βοηθά το σώμα να λάβει ένα προβάδισμα για τη διαχείριση της ισορροπίας του νερού. Η μορφή της ταχείας, πάνω-κάτω του έλεγχο αυτής της διαδικασίας που ανακαλύψαμε αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο για τη διαχείρισή της.
” Στα πειράματά τους, οι Andermann και Lowell παρακολούθησαν πως η δραστηριότητα της βαζοπρεσίνης που απελευθερώνει τον νευρώνα γρήγορα μειώθηκε – μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – όταν το νερό περιορίστηκε δραστικά από τα ποντίκια που το έπιναν. Σε αντίθεση, η εμφάνιση και η μυρωδιά των τροφίμων αύξησαν τη δραστηριότητα σε αυτούς τους νευρώνες – και πάλι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – αλλά μόνο μετά από την κατανάλωση τροφίμων. Η διαφορά στο χρονοδιάγραμμα έδειξε ότι ξεχωριστά νευρωνικά δίκτυα ρυθμίζουν αυτές τις αντιδράσεις στο νερό και στα τρόφιμα.
“Αυτό το είδος της ταχείας ρύθμισης δεν ήταν γνωστό ότι υπάρχει για τους νευρώνες της πείνας και για την ορμόνη βαζοπρεσίνη και ανακαλύφθηκε τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Lowell. «Επειδή μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε και να χειραγωγήσουμε τη δραστηριότητα συγκεκριμένων συνόλων των νευρώνων, είμαστε όλο και πιο κοντά στο να δοκιμάσουμε άμεσα αυτές τις υποθέσεις και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση των στρατηγικών για τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου” κατέληξαν οι ερευνητές.