Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια. Μια νέα χρήση των ενέσεων Botox προτείνουν Νορβηγοί ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι, βάσει προκαταρκτικών στοιχείων από μικρού εύρους μελέτη, οι ενέσεις της τοξίνης της αλλαντίασης μπορούν να βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος.
Επιστήμονες του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιτροπή Liaison, χορήγησαν ενέσεις Botox στον στομαχικό μυ 20 παχύσαρκων ατόμων στη Νορβηγία. Οι συμμετέχοντες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 35 έως 44, δηλαδή έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία.
Οι ερευνητές με τη βοήθεια ενδοσκοπίου παρακολουθούσαν τον στομαχικό μυ και ένεσαν στην τοξίνη αλλαντίασης στο κατώτερο μέρος του. Οι ασθενείς έκαναν μια ένεση στην αρχή της μελέτης και μετά μια φορά κάθε έξι μήνες. Μετά από 12 μήνες, το 70% των ασθενών είχε χάσει βάρος, κατά μέσο όρο το 17% των περιττών κιλών. Μετά από 18 μήνες, όταν δηλαδή είχαν κάνει τρεις ενέσεις Botox, το 75% των ασθενών είχε χάσει το 28% του πλεονάζοντος βάρους.
Οι συμμετέχοντες δεν εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που καθιστά ασφαλή την τοξίνη αλλαντίασης, ενώ η διαδικασία χορήγησης της δεν διαρκούσε κάθε φορά περισσότερα από 15 λεπτά. Ο Δρ Ντουαν Τσεν, συγγραφέας της μελέτης τόνισε ότι, η έρευνα μπορεί μεν να είναι μικρή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει ότι οι ενέσεις Botox έχουν όντως την προοπτική εκτός από την άμβλυνση των ρυτίδων, να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους.
«Αν και προηγούμενες μελέτες δεν είχαν καταφέρει να αναδείξουν την επίδραση των ενέσεων Botox στην απώλεια βάρους, εμείς τεκμηριώσαμε επαρκώς ότι η επαναλαμβανόμενη χορήγησή τους μπλοκάρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με το στομάχι και ελέγχει το συναίσθημα της πείνας και της κορεσμού» υπογράμμισε ο Δρ Τσεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νορβηγική μελέτη εκτός από το κλινικό στάδιο είχε και πειραματικό. Οι ερευνητές χορήγησαν ενέσεις Botox σε αρουραίους και παρατήρησαν ότι έτρωγαν λιγότερο και έχαναν βάρος. Πάντως, όταν έκοψαν το πνευμονογαστρικό νεύρο των τρωκτικών, αυτά δεν έχασαν βάρος με τις ενέσεις Botox.