Η βρώμη είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, επειδή περιέχει οκτώ βασικά αμινοξέα καθίσταται ως μια πρωτεϊνούχα τροφή υψηλής βιολογικής αξίας (16,8gr πρωτεΐνης/100gr προϊόντος). Επίσης, περιέχει μέταλλα, φυτοχημικά και σημαντικές βιταμίνες τα οποία βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας, κάνοντας την μια τροφή με υψηλό ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τα οφέλη της.

Η βρώμη έχει επιπλέον μια ισορροπημένη σύνθεση καθώς αποτελείται από φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι, λόγω όλων των οφελών της βρώμης και της αυξημένης ζήτησης προϊόντων τα οποία να έχουν ως βάση τους τη βρώμη, μπορούμε πλέον πολύ εύκολα να βρούμε τεράστια ποικιλία τέτοιων τροφίμων στα ράφια των supermarket.

Πώς βοηθά όμως η βρώμη στην εξισορρόπηση της γλυκόζης;

Ο βασικός λόγος κρύβεται πίσω από ισχυρή διαλυτή ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη. Έχει βρεθεί ότι η β-γλυκάνη μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος ή σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι θετικές αυτές επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην ιδιότητα της β-γλυκάνης να καθυστερεί την κένωση του στομάχου και την μετέπειτα απορρόφηση της γλυκόζης στην αιματική κυκλοφορία. Με αυτό τον μηχανισμό, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν στην βάση τους τη βρώμη, μπορούν να μας προσδώσουν όλα τα προαναφερθέντα οφέλη στην υγεία και την ευημερία μας, καθώς και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα. Λόγω όλων των παραπάνω παραγόντων, η βρώμη έχει μπει στην βάση πολλών τροφών για την αύξηση της θρεπτικής αξίας τους.