Οι περιβαλλοντικοί ρύποι που καταναλώνουμε είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1. Ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις αυτών των ρύπων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα κύτταρα να παράγουν λιγότερη ινσουλίνη, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο (UiO).

Περίπου 400 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 κάθε χρόνο στη Νορβηγία και ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μεταξύ παιδιών και εφήβων έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970. Οι ενήλικες διαγιγνώσκονται επίσης με τη νόσο. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από καταστροφή των βήτα κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού κάνει λάθος και πιστεύει ότι αυτά τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη είναι επιβλαβή ξένα κύτταρα που χρειάζονται καταστροφή.

Το τι πυροδοτεί την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 παραμένει ασαφές. Θα μπορούσε να είναι κληρονομικός; Μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή, το μολυσμένο πόσιμο νερό ή σε ιογενή λοίμωξη;

Οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους περιβαλλοντικούς ρύπους στο αίμα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tromsø και πολλές ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ, επιστήμονες στο UiO μελέτησαν τους περιβαλλοντικούς ρύπους σε δείγματα αίματος από παιδιά και εφήβους στην Αμερική που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1. Τα δείγματα συγκρίθηκαν με δείγματα αίματος από ομάδα ελέγχου που δεν έπασχε από διαβήτη τύπου 1.

Βρήκαμε ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό όσων είχαν διαβήτη τύπου 1 είχαν τέτοιους ρύπους στο αίμα τους. Κατά μέσο όρο, είχαν επίσης υψηλότερη συγκέντρωση πολλών τύπων περιβαλλοντικών ρύπων, λέει η Sophie E. Bresson, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Για να εξετάσουν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερο βάθος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βήτα κύτταρα από αρουραίους. Τοξικές ουσίες εφαρμόστηκαν στα κύτταρα για να διερευνήσουν τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Βρήκαμε ότι τα βήτα κύτταρα στη συνέχεια παρήγαγαν πολύ λιγότερη ινσουλίνη, ακόμη και μετά από δύο μόνο ημέρες και με πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις περιβαλλοντικών ρύπων. Όταν τα βήτα κύτταρα εκτέθηκαν στους ρύπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέθαναν. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι περιβαλλοντικοί ρύποι παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1, καταλήγει η Bresson.

Η ίδια, ο συνεργάτης της καθηγητής Jerome Ruzzin και η ερευνητική τους ομάδα δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Environment International.