Η ευεργετική επίδραση του ύπνου στον οργανισμό μας έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με μελέτη που είχαμε αναφέρει πρόσφατα και η οποία, έγινε στο Warwick University του Ηνωμένου Βασιλείου, σε 28.000 παιδιά και 15.000 ενήλικες, η στέρηση του ύπνου συσχετίζεται και με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για παχυσαρκία σε ενήλικες και σε παιδιά. Δηλαδή, αυξάνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την περίμετρο της κοιλιάς, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σε 18.000 άτομα από 32-59 ετών, υπάρχει τελικά άρρηκτη σχέση μεταξύ του ύπνου και της παχυσαρκίας.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 4 ή και λιγότερες από 4 ώρες κάθε βράδυ είχαν μέχρι 73% πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Αντίθετα, τα άτομα που κοιμόντουσαν από 7-9 ώρες δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα. Επίσης, τα άτομα που κοιμόντουσαν 5 ώρες κάθε βράδυ είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ τα άτομα που κοιμόντουσαν μία ώρα περισσότερο, δηλαδή 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν 23% περισσότερο κίνδυνο.
Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έρχεται να επιβεβαιώσει κι άλλες μελέτες που έχουν αναφερθεί στη σχέση της παχυσαρκίας με τη διάρκεια του ύπνου. Η στέρηση του ύπνου, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνοδεύεται με την αύξηση των κιλών, ενώ αντίθετα ένας καλός ύπνος από 7-9 ώρες βοηθά στο να παραμείνουμε υγιείς και αδύνατοι. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο κάτι τέτοιο, όμως όπως είπαν οι ειδικοί, όταν κοιμάται κανείς δεν καταναλώνει θερμίδες ενώ παράλληλα όταν δεν κοιμάται αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη, δηλαδή η ορμόνη της όρεξης και μειώνεται η λεπτίνη, που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Το αποτέλεσμα είναι, όταν δεν κοιμάται κάποιος, ο εγκέφαλος του, λόγω των πιο πάνω ορμονικών φαινομένων, να τον οδηγεί στην αναζήτηση τροφής και έτσι να λαμβάνει περιττές θερμίδες.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους να κοιμούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο «ασφαλές» όριο των 7-9 ωρών κάθε βράδυ, έτσι ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα να «τσιμπήσουν» περιττά κιλά.