Στην πρώτη επιστημονική μελέτη αυτού του είδους, διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικών λιπαρών και αυξημένου κινδύνου οστεοαρθρίτιδας.
Ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland και το Πανεπιστήμιο Southern Queensland στην Αυστραλία, διερεύνησαν πρόσφατα μια πιθανή σχέση μεταξύ του διαιτητικού λίπους και της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Επικεφαλής ερευνητές ήταν οι καθηγητές Yin Xiao και Lindsay Brown. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης εργασίας του καθηγητή Xiao, η οποία έδειξε, ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων που αποδίδεται στα λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται σε τρόφιμα, όπως το φοινικέλαιο και το βούτυρο.
Σε αυτό το ερευνητικό έργο, ο καθηγητής Xiao εξέτασε ειδικά τον ρόλο μιας δίαιτας πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και απλούς υδατάνθρακες στην οστεοαρθρίτιδα. Αυτά τα διαιτητικά συστατικά αντικατοπτρίζουν τα θρεπτικά συστατικά που συνήθως απαντώνται σε “ανεπιθύμητες” τροφές, δηλαδή εκείνες με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Η μελέτη αποδεικνύει ότι η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχει λιγότερη σχέση με τη γενική χρήση των αρθρώσεων και περισσότερο με αυτά που τρώμε σε τακτική βάση. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Xiao: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν είναι η φθορά αλλά η διατροφή που παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην έναρξη της οστεοαρθρίτιδας”.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, μια διατροφή που περιέχει 20% κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες “προκαλεί οστεοαρθριτικές αλλαγές στο γόνατο”.
Η μακροχρόνια χρήση ζωικού λίπους, βουτύρου και φοινικελαίου φάνηκε να εξασθενεί τον χόνδρο. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν το λίπος του κρέατος με λαυρικό οξύ (lauric acid -ένα κορεσμένο λίπος που απαντάται συνήθως στο λάδι καρύδας) παρατηρήθηκε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το λαυρικό οξύ φαινόταν ωφέλιμο. Σύμφωνα με τον Ph.D. Sunder Sekar, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα, “όταν αντικαταστήσαμε το λίπος κρέατος στη διατροφή με λαυρικό οξύ, διαπιστώσαμε μειωμένα σημάδια επιδείνωσης του χόνδρου και του μεταβολικού συνδρόμου, κάτι που φαίνεται πως έχει προστατευτικό αποτέλεσμα”.
Παρόλο που τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθευτούν με περαιτέρω έρευνες, η οστεοαρθρίτιδα μάλλον είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγει κανείς μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες διατροφή.