O διαβήτης που προκαλείται από υποσιτισμό διαφέρει σημαντικά από τον διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και θα πρέπει να θεωρείται μια ξεχωριστή μορφή της νόσου, λέει μια νέα μελέτη.
Τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για τον διαβήτη που σχετίζεται με τον υποσιτισμό, ο οποίος είναι σπάνιος σε πλούσιες χώρες, αλλά επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ασθενείς με αυτή τη μορφή διαβήτη είναι κυρίως λεπτοί, φτωχοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες που σπάνια ζουν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Οι ενέσεις ινσουλίνης συνήθως δεν βοηθούν και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 70 χρόνια, αλλά η θεραπεία είναι ασαφής λόγω έλλειψης έρευνας για την πάθηση.
«Η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία δεν παρέχει καθοδήγηση για τη διαχείριση του διαβήτη που σχετίζεται με τον υποσιτισμό, ο οποίος είναι σπάνιος σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά υπάρχει σε περισσότερες από 60 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μέρεντιθ Χόκινς, διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Διαβήτη στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη. «Οι γιατροί σε αυτές τις χώρες διαβάζουν δυτικά ιατρικά περιοδικά, με αποτέλεσμα να μην μαθαίνουν για τον διαβήτη που σχετίζεται με τον υποσιτισμό και να μην τον υποψιάζονται στους ασθενείς τους», εξήγησε η Χόκινς. «Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για αυτήν την ασθένεια, η οποία είναι τόσο καταστροφική για τόσους πολλούς ανθρώπους, και να ανοίξουν το δρόμο για αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικές».
Σε αυτήν την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη ατόμων με τη νόσο, η Hawkins και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μεταβολικά τεστ σε 20 άνδρες στην Ινδία, ηλικίας 19 έως 45 ετών, που ήταν πιθανό να έχουν διαβήτη που σχετίζεται με υποσιτισμό, καθώς και σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και σε άτομα χωρίς διαβήτη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης που σχετίζεται με τον υποσιτισμό διαφέρει σημαντικά μεταβολικά από τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστός τύπος διαβήτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου στο περιοδικό Diabetes Care. «Στις χώρες όπου έχει μελετηθεί, ο επιπολασμός του διαβήτη που σχετίζεται με τον υποσιτισμό μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι περίπου 20%, που σημαίνει ότι περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν παγκοσμίως», σημείωσε η Χόκινς.