Σε γυναίκες που έχουν υποστεί τραύμα, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με περισσότερα συμπτώματα κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου όταν η ορμόνη οιστραδιόλη είναι χαμηλή και λιγότερα συμπτώματα κοντά στην ωορρηξία, όταν η οιστραδιόλη είναι υψηλό, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του PTSD, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Jenna Rieder, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια. “Όταν στον κύκλο αξιολογείτε οι γυναίκες μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το κατά πόσο πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για το PTSD, ειδικά για άτομα που βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα”, είπε. “Και αυτό μπορεί να έχει πραγματικές πρακτικές επιπτώσεις, ας πούμε για κάποιον που είναι βετεράνος και δικαιούται παροχές ή για λόγους ασφάλισης υγείας”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Trauma: Theory, Research, Practice and Policy. Η οιστραδιόλη είναι μια μορφή οιστρογόνου που ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, η αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης πυροδοτεί έναν καταρράκτη γεγονότων που καταλήγουν σε ωορρηξία. Μελέτες έχουν συνδέσει τμήματα του κύκλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστραδιόλη με μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το συναίσθημα, και με χαμηλότερη ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό κατά την προβολή συναισθηματικού περιεχομένου. Η χαμηλή οιστραδιόλη έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερο στρες και άγχος καθώς και με αυξημένες αντιδράσεις στο φόβο.

Προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση στο τραύμα, οι ερευνητές μελέτησαν 40 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, οι οποίες είχαν βιώσει ή έγιναν μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος, όπως σοβαρό τραυματισμό ή σεξουαλική βία. Στο πρώτο μέρος της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο οιστραδιόλης των συμμετεχόντων στο σάλιο τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν το τραύμα που τους είχε συμβεί και τα συμπτώματα PTSD που είχαν βιώσει στο τον περασμένο μήνα. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη οιστραδιόλη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αυτοαναφερόμενη σοβαρότητα συμπτωμάτων στους συμμετέχοντες.

Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην καθημερινή τους διάθεση κατά τη διάρκεια των ημερών χαμηλής περιεκτικότητας σε οιστραδιόλη του κύκλου τους και ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα PTSD εκείνες τις ημέρες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της PTSD σε γυναίκες, οι οποίες υποεκπροσωπούνται εδώ και πολύ καιρό στην έρευνα για το PTSD.