Νέοι ενήλικες με υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σηματοδοτούν προδιαβήτη ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Quality of Care and Outcomes Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Scientific Sessions 2022.  Έχοντας προδιαβήτη σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάποιου είναι υψηλότερα από το κανονικό, με σάκχαρο νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg/dL, αν και όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ως διαβήτης τύπου 2.

Ο προδιαβήτης είναι συχνός και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περίπου 88 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 ετών και άνω, έχουν προδιαβήτη, που είναι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ. Σχεδόν 29 εκατομμύρια ενήλικες με προδιαβήτη είναι ηλικίας 18 έως 44 ετών. “Ο προδιαβήτης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Akhil Jain, M.D.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Από τους περισσότερους από 7,8 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή το 2018, περισσότεροι από 31.000, ή το 0,4%, είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συσχετίζονται με τον προδιαβήτη.
  • Μεταξύ εκείνων με προδιαβήτη, η συχνότητα εμφράγματος ήταν 2,15% σε σύγκριση με 0,3% σε νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους χωρίς προδιαβήτη να έχουν υψηλή χοληστερόλη (68,1% έναντι 47,3%, αντίστοιχα) και παχυσαρκία (48,9% έναντι 25,7%, αντίστοιχα).
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες Μαύρης, Ισπανικής ή Ασιατικής φυλής.
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα οικογενειακά εισοδήματα, να νοσηλευτούν σε αστικά νοσοκομεία διδασκαλίας ή να νοσηλευτούν στις Μεσοδυτικές και Δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, σε σύγκριση με ενήλικες με έμφραγμα που δεν είχαν προδιαβήτη.

“Αφού λάβαμε υπόψη διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν και τροποποιούν, διαπιστώσαμε ότι οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς προδιαβήτη”, είπε ο Jain. “Παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη δεν είχαν υψηλότερες περιπτώσεις άλλων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό”. Ενώ ο προδιαβήτης είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, μπορεί να αντιστραφεί. Πολλά από τα βήματα που λαμβάνονται για την πρόληψη του προδιαβήτη είναι τα ίδια βήματα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

“Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πληρούν τα κριτήρια για τον προδιαβήτη, αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για να αναλάβουν δράση. Είναι σημαντικό για τα άτομα με προδιαβήτη να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και της συνολικής υγείας τους και πιθανώς για την αναστροφή του προδιαβήτη και την πρόληψη του τύπου 2 διαβήτη”, δήλωσε ο Eduardo Sanchez, M.D., M.P.H., FAHA, FAAFP, επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και ο κλινικός επικεφαλής για την πρωτοβουλία Know Diabetes by Heart της Ένωσης. “Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστρέψετε μια διάγνωση προδιαβήτη.

Για τους καπνιστές, η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, όπως η μείωση του στρες , μπορεί να φαίνονται μικρά, ωστόσο μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής και μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά.”