Η επένδυση στη διατροφή των μαθητών και εφήβων είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή μετάβαση στην ενήλικη ζωή

Η κακή διατροφή σε μαθητές σε ορισμένες χώρες συνεισφέρει στο μειωμένο ύψος κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις αλλαγές σε ύψος και βάρος 65 εκατομμυρίων ανθρώπων από 5 έως 19 χρονών. Τα δεδομένα τα άντλησαν από περισσότερες από 2.000 έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί από το 1985 έως το 2019. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, βρήκε ότι η Ολλανδία είχε τα ψηλότερα 19χρονα αγόρια το 2019 με ύψος κατά μέσο όρο 1.80. Το Ανατολικό Τιμόρ, χώρα της Νότιας Ασίας, έχει τα κοντύτερα αγόρια με ύψος 1.60.

Η έρευνα επίσης κατέδειξε αν τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν ένα υγιές βάρος σε αναλογία με το ύψος τους. «Η ανάπτυξη και η εξέλιξη στην παιδική ηλικία και εφηβεία επηρεάζονται από κοινωνικούς, διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα», αναφέρεται στη μελέτη.

«Κατά τα σχολικά χρόνια (τυπικά από 5-19 ετών), αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν ή περιορίζουν τις δυσκολίες της βρεφικής ηλικίας και της πρώιμης παιδικής, και αν είναι υγιής η εξέλιξη, μπορούν να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση οφελών από την νηπιακή ηλικία και να διορθώσουν ορισμένες διατροφικές ελλείψεις και ανισορροπίες». «Γι’ αυτό, η επένδυση στη διατροφή των μαθητών και εφήβων είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή μετάβαση στην ενήλικη ζωή».

Η έρευνα επίσης ερεύνησε και τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών, ένας δείκτης που βοηθά στο να δούμε αν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος του. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι με το μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος ζουν στα Νησιά του Ειρηνικού, στη Μέση Ανατολή, στις ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία.

Στο μεταξύ, τα 19χρονια παιδιά με το χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος ζουν σε χώρες της Νότιας Ασίας, όπως στις Ινδίες και στο Μπαγκλαντές.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η διαφορά ανάμεσα στις χώρες με το μικρότερο και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος στην έρευνα ισούται με περίπου 25 κιλά. Σε ορισμένες χώρες, τα παιδιά έφταναν έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 5, αλλά ήταν πιθανό να γίνουν υπέρβαροι μέχρι τα 19 τους. Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η κληρονομικότητα και τα γονίδια παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο ατομικό ύψος και βάρος των παιδιών, λένε ότι το παιχνίδι βαραίνει πολύ προς τη μεριά της διατροφής και του περιβάλλοντος. Ισχυρίζονται επίσης ότι οι παγκόσμιες πολιτικές διατροφής εστιάζουν περισσότερο στα παιδιά κάτω των 5, αλλά χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή και στα υπόλοιπα αναπτυξιακά στάδια.