Πολυετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες ασθενείς με νόσο Πάρκινσον κατέδειξε τις τροφές που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Για παράδειγμα, τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Πάρκινσον, προσθέτοντας χρόνια στη ζωή των ασθενών. Αυτά αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State).

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες ασκούν νευροπροστατευτική δράση. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την κατανάλωσή τους, φθάνουν γρήγορα στον εγκέφαλο. Εκεί καταπραΰνουν, εκτός από το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση των αρτηριών από τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο εσωτερικό τους (σαν το πουρί που προκαλεί στένωση στους σωλήνες του νερού). Μαζί με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή αποτελεί καταστάσεις που επιβαρύνουν τη νόσο Πάρκινσον, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων την εβδομάδα από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ασθενών. «Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά ορισμένων φρούτων και λαχανικών, στα οποία προσδίδουν διάφορα χρώματα. Η μελέτη μας έδειξε ότι η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Xiang Gao, καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Penn State.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση φλαβονοειδών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, μειώνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο. Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία για την νευροπροστατευτική δράση τους.

Στις κύριες διατροφικές πηγές φλαβονοειδών συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:
Το τσάι
Τα εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, λεμόνια) και οι χυμοί τους
Τα διάφορα είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, σμέουρα)
Τα κεράσια
Οι φράουλες
Το κόκκινο κρασί
Τα μήλα
Τα φασόλια σόγιας
Το κόκκινο λάχανο
Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο
Τα όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια, αρακάς)

Η μελέτη έδειξε ότι η προστασία που παρείχαν τα φλαβονοειδή έναντι της νόσου Πάρκινσον διέφερε ελαφρώς, αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονταν. Ειδικότερα, οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί και τα μούρα, μείωναν κατά 66% τον κίνδυνο θανάτου. Αντίστοιχα, οι φλαβανόλες που υπάρχουν σε μήλα, τσάι και κόκκινο κρασί μείωναν τον κίνδυνο κατά 69%.