Η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους είναι πολυδιάστατη και συσχετίζεται τόσο με γενετικούς όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMJ Open βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας στους εφήβους και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου στην πρώιμη ενήλικη ζωή, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η ομάδα των ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου ήθελε να παρακολουθήσει τα επίπεδα παχυσαρκίας και να ελέγξει την επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία από την εφηβεία έως την πρώιμη ενήλικη ζωή καθώς και το εάν υπάρχουν εθνοτικές διαφορές αναφορικά με τον κίνδυνο νόσου.
Τα μαύρα μωρά με καταγωγή από την Καραϊβική είναι γνωστό ότι είναι περίπου 150g ελαφρύτερα από τα συνομήλικα λευκά παιδιά, ενώ από την ηλικία των 3 ετών είναι περίπου 1 κιλό βαρύτερα και 2 εκατοστά ψηλότερα. Άτομα από τη Νότια Ασία και την Αφρική είναι γνωστό ότι έχουν τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με Λευκούς Ευρωπαίους. Οι μαύροι της Αφρικής και τα μαύρα κορίτσια της Καραϊβικής έχουν περισσότερες πιθανότητες για υπερβάλλον σωματικό βάρος ενώ τα κορίτσια ινδικής καταγωγής είναι επίσης γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης κατά την παιδική ηλικία σε σύγκριση με τις λευκές.
Οι ερευνητές εξέτασαν μια εθνικά ποικιλόμορφη ομάδα παιδιών για πρώτη φορά στην ηλικία των 11-13 ετών και πάλι 21-23 ετών. Βρήκαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου συσχετίζεται με την παχυσαρκία στην πρόωρη εφηβεία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και το φύλο. Στη μελέτη, οι συγγραφείς δείχνουν επίσης ότι μια ευαισθησία ανάπτυξης παχυσαρκίας στις εθνοτικές μειονότητες, μπορεί να οφείλεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης από νεαρή ηλικία. «Προηγούμενες μελέτες που παρακολούθησαν την ανάπτυξη από την παιδική ηλικία, ήταν εστιασμένες κυρίως σε λευκούς Ευρωπαίους, με λίγες να ποικίλλουν σε εθνικότητα» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Seeromanie Harding από το King s College του Λονδίνου.
«Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η παχυσαρκία στην αρχή της εφηβείας επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία στη δεκαετία των 20, ανεξάρτητα από το φύλο ή την εθνικότητα. Πρέπει επειγόντως να εξετάσουμε τρόπους για να αποφευχθεί η έκπτωση της υγείας στην επερχόμενη γενιά των εφήβων που θα αντιμετωπίσει επίσης οικονομική ύφεση, η οποία είναι γνωστό ότι τους επηρεάζει αρνητικά».